Rybárske lode v Indonézii vytiahli na breh stovky vyhladovaných utečencov

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 08:01 • 2 min
Rybárske lode v Indonézii vytiahli na breh stovky vyhladovaných utečencov

LANGSA - Indonézskym rybárom sa dnes podarilo zachrániť asi 370 rohingských a bangladéšskych imigrantov, ktorí na mori strávili niekoľko týždňov až mesiacov s minimálnymi zásobami pitnej vody a potravín.

slovakia

left justify in out

Uviedla to agentúra AP. "Boli dehydratovaní, sú zoslabnutí a vyhladovaní," opísal pre agentúru člen miestnej záchrannej služby Khairul Nove. Prisťahovalcov vytiahli na breh na severozápade Indonézie. "Ďalších takmer 400 zahliadli na mori a rybári sa ich už pokúšajú dostať na pevninu," poznamenal záchranár.

 

Jeden zo zachránených imigrantov popísal, že na mori strávili štyri mesiace, kým ich našli indonézski rybári. Kapitán ich plavidlo opustil po tom, čo sa lodi pokazil motor. "Došlo nám jedlo, chceli sme sa dostať do Malajzie, ale nedovolili nám to," povedal tridsiatnik na úteku.

 

BBC pripomína, že záchranná akcia indonézskych rybárov sa udiala v čase, keď ministri z Thajska, Malajzie a Indonézie rokujú o prehlbujúcej sa humanitárnej kríze s prisťahovalcami v regióne v Kuala Lumpur. "Táto nepravidelná migrácia nie je problémom jednej alebo dvoch krajín. Toto je problém regiónu, ktorý sa vyskytuje aj na iných miestach. Je to celosvetová záležitosť," povedala indonézska ministerka zahraničia Retno Marsudiová. Dodala, že Indonézia minulý týždeň prijala 1346 prisťahovalcov. "Indonézia už poskytla viac, ako mala - ako nečlenský štát protokolu o štatúte utečencov z roku 1951," povedala ministerka.

 

Krízová situácia s utečencami na mori vypukla po tom, čo viaceré vlády v regióne juhovýchodnej Ázie ostro zasiahli proti obchodníkom s ľuďmi. V následnosti na tieto kroky niektorí kapitáni pašeráckych lodí plavidlá opustili, zanechávajúc na mori stovky imigrantov svojmu osudu. Okolo 3000 utečencov sa dostalo na brehy Malajzie, Thajska a Indonézie, ale všetky tri krajiny sa rozhodli niektoré z lodí vyslať späť.

 

Medzi utečencami sú najmä moslimskí Rohingovia, ktorí kvôli prenasledovaniu utekajú z Mjanmarska, a Bangladéšania, ktorí utekajú pred chudobou. Humanitárne organizácie odhadujú, že na mori sú ešte tisícky imigrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies