Rybáriková aj Cibulková už sú v 2. kole v Indian Wells

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 19:42 • 2 min
Rybáriková aj Cibulková už sú v 2. kole v Indian Wells

INDIAN WELLS - Slovenské tenistky Magdaléna Rybáriková a Dominika Cibulková vďaka nasadeniu automaticky sú hneď v 2. kole hlavnej súťaže dvojhry na turnaji WTA Premier Mandatory BNP Paribas Open v americkom Indian Wells v Kalifornii (dotácia 8 648 508 USD, tvrdý povrch Plexipave vonku).

slovakia

left justify in out

Z kvalifikácie sa k nim ešte môže pridať Jana Čepelová, v utorňajšom finálovom 2. kole skúsi pomstiť krajanku Kristínu Kučovú proti Číňanke Tuan Jing-jing. Hlavná súťaž sa začne v stredu (súboje mužov na úrovni ATP World Tour Masters 1000 vo štvrtok) a vyvrcholí v nedeľu 18. marca. Rybáriková aj Cibulková sa predstavia najskôr v piatok 9. marca.

Dvadsaťdeväťročná piešťanská rodáčka Rybáriková nasadená ako osemnásta bude medzi najlepšími 64 v púštnom rezorte Tennis Garden v lokalite Coachella Valley pri Palm Springs hrať s úspešnou z duelu Sofia Žuková (Rus.) - Alizé Cornetová (Fr.). Na 3. kolo jej vychádza domáca úradujúca finalistka newyorských grandslamových US Open Madison Keysová, pätnástka podujatia, a na osemfinálové 4. kolo Ukrajinka Elina Svitolinová nasadená ako štvrtá. Momentálne rekordne 17. žena singlového renkingu Rybáriková bude v IW hrať ôsmy raz v kariére. Dosiaľ najlepší miestny výsledok dosiahla predvlani, keď sa prebojovala do štvrťfinále, v ktorom podľahla Bieloruske Viktorii Azarenkovej, neskoršej šampiónke (triumfovala aj v roku 2012), neslávne 0:6, 0:6. Pred týmto debaklom od niekdajšej jednotky svetového rebríčka však vyradila dve vtedajšie členky Top 10 - Švajčiarku Belindu Bencicovú a Talianku Robertu Vinciovú. Vlani zverenkyňa Petra Hubera absentovala. Semifinalistka Wimbledonu 2017 Rybáriková nemá s 18-ročnou držiteľkou voľnej karty Žukovou (136.) spoločnú minulosť, proti 28-ročnej Cornetovej (39., bola aj na 11. mieste) stojí nie príliš povzbudivo 1:4.

Dvadsaťosemročná bývalá štvorka hierarchie Cibulková, teraz 30. v počítačovom poradí a nasadená tiež na tejto pozícii, vopred vie, že ju vyzve domáca hráčka: buď 25-ročná Shelby Rogersová (78.), alebo 19-ročná "wild card" Caroline Dolehideová (165.). Bez ohľadu na meno súperky to bude premiérová konfrontácia. Na 3. kolo sa pre Bratislavčanku črtá rumunská líderka hodnotenia a víťazka ročníka 2015 Simona Halepová (skóre 4:2 pre Slovenku). Matejom Liptákom trénersky vedenú finalistku melbournských grandslamových Australian Open 2014 Cibulkovú čaká jubilejný 10. štart v Indian Wells. V sezóne 2014 bola vo štvrťfinále, v ktorom nestačila na Číňanku Na Li (3:6, 6:4, 3:6), minulý rok sa lúčila v osemfinále proti Ruske Anastasii Pavľučenkovovej (4:6, 6:3, 2:6). Cibulková nastúpi povzbudená prienikom do finále predminulý týždeň v Budapešti, hoci len na úrovni International, teda o tri kategórie nižšie v štruktúre Tenisovej asociácie žien (WTA).

Veľkou udalosťou bude návrat americkej hrajúcej legendy Sereny Williamsovej do turnajového diania po 14 mesiacoch. Pravda, 36-ročná miestna šampiónka zo sezón 1999 a 2001 sa po septembrovom pôrode pripomenula na kurte už na troch rôznych akciách: najprv v decembri na exhibičnom podujatí v Abú Zabí v SAE, potom vo februári vo fedcupovej výsledkovo irelevantnej štvorhre po boku svojej staršej sestry Venus v Asheville a napokon v pondelok na newyorskej exhibícii Tie Break Tens.

Nízky počet celkových triumfov Williamsových v IW (dva, resp. nula) vyplynul, samozrejme, najmä z dlhoročného bojkotu, ktorý uvalili na tento turnaj od všeobecne známej kontroverzie spred sedemnástich rokov. Serena vtedy triumfovala vo finále nad Belgičankou Kim Clijstersovou po tom, ako na semifinále nenastúpila na rodinný duel Venus. Otec a tréner oboch Richard referoval o rasistickom správaní publika a odvtedy bolo toto podujatie pre Williamsové tabu. Serena sa do tohto dejiska vrátila v sezóne 2015 po 14 rokoch, Venus až predvlani. Serena na úvod bude čeliť Kazaške Zarine Dijasovej, Venus ako osmička žrebu má v 1. kole voľno. Rodinné derby prichádza do úvahy už v 3. kole.

Spomenutá Azarenková bude hrať po odmlke spôsobenej osobnými dôvodmi. Od polovice januára je na základe správy portálu TMZ známe, že americký súd sa priklonil na jej stranu v spore s bývalým životným partnerom Billym McKeaguem o opatrovníctvo ročného syna Lea. Skonštatoval, že kauza nepatrí do pôsobnosti Kalifornie ani iného štátu USA. Azarenková už predtým disponovala rozhodnutím bieloruského súdu v jej prospech. McKeague dostal tri týždne na to, aby sa proti verdiktu odvolal, podľa prezidenta Bieloruskej tenisovej federácie (BTF) Sergeja Teterina v rozhovore pre Pressbol.by to aj urobil. McKeague sa už vlani v lete obrátil na americkú justíciu a dosiahol predbežné opatrenie, na ktorého základe chlapec nesmie do doriešenia záležitosti opustiť Kaliforniu. Znamenalo to športovú výluku pre dobyvateľku melbournských grandslamových Australian Open 2012 a 2013, lebo v rámci tejto "Sophiinej voľby" odmietla cestovať po svete bez potomka. Indian Wells je však práve v Kalifornii. Dvadsaťosemročná rodáčka z Minska Azarenková porodila predvlani v decembri. Po materskej prestávke stihla absolvovať iba dva turnaje. Vrátila sa v júni na Malorke. V júli prehrala v osemfinále Wimbledonu s Halepovou. S McKeaguem sa rozišli práve po vrcholnom podujatí na londýnskej tráve. Azarenková teraz figuruje na 204. priečke v renkingu, dostala voľnú kartu a zahrá si s Britkou Heather Watsonovou.

Comeback chystá aj ruská dvojnásobná grandslamová šampiónka, niekdajšia dvojka hodnotenia a na tomto turnaji finalistka ročníkov 2007, 2008 a 2017 Svetlana Kuznecovová, ktorá sa dávala dokopy po jesennej operácii zápästia nedominantnej ľavej ruky. Ako devätnástka podujatia začne v 2. kole proti úspešnej z duelu Arina Sobolenková (Biel.) - Varvara Lepčenková (USA). Ďalšou renomovanou a momentálne znenápadnenou Ruskou je Maria Šarapovová, ktorá aj vinou rôznych zdravotných problémov už takmer rok čaká na prenikavejší úspech po dištanci na 15 mesiacov za porušene antidopingových pravidiel. Držiteľka kariérneho Grand Slamu, bývalá jednotka rebríčka a víťazka podujatia v IW z rokov 2006 a 2013 Šarapovová bude v 1. kole hrať s Japonkou Naomi Osakovou.

Dvojkou "pavúka" je dánska šampiónka z edície 2011 Caroline Wozniacka. Hrdinka Australian Open 2018 potrebuje minimálne prienik do finále, ak pomýšľa na návrat na post líderky renkingu. Ak Halepová zvládne svoj vstup v 2. kole, severankin imperatív sa zmení na zisk primátu. Ani ten by jej pritom nestačil, ak by vo finále hrala práve s Rumunkou.

Vlani v Indian Wells senzačne dobyla trofej ruská univerzálka Jelena Vesninová, aktuálne ju v 2. kole preverí niektorá kvalifikantka alebo Američanka Catherine Bellisová. Zo Sloveniek sa v singli v IW presadila Daniela Hantuchová v rokoch 2002 a 2007, v debli bola Janette Husárová po boku Rusky Jeleny Dementievovej vo finále v sezóne 2002. Šampiónka vo dvojhre získa 1 340 860 amerických dolárov brutto a 1000 bodov, čo je polovica hodnoty grandslamového titulu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies