Rybári upozornili na čiernu stavbu na rieke Poprad, orgány uznali porušenie zákona

NETKY.SK • 9 September 2015, 14:38 • 2 min
Rybári upozornili na čiernu stavbu na rieke Poprad, orgány uznali porušenie zákona

ČIRČ – V obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa sa dnes rokovalo o betónovej zátarase na rieke Poprad. Na rieke Poprad za obcou Čirč vyrastá malá vodná elektráreň, súčasne s jej budovaním sa však v rieke Poprad objavila betónová zátarasa.

slovakia

left justify in out

Na nelegálnu stavbu upozornili pred viac ako dvoma týždňami miestni rybári. Stretnutie dotknutých orgánov, ktoré sa prípadom zaoberajú, sa uskutočnilo na miestnom obecnom úrade za zatvorenými dverami. Zúčastnil sa na ňom aj Milan Roba, majiteľ malej vodnej elektrárne, ktorá dala zátarasu vybudovať. Podľa jeho slov ide o kauzu, ďalej sa k udalosti vyjadriť nechcel. „Na dnešnom vodoochrannom dozore bolo konštatované porušovanie vodného zákona zo strany vlastníka stavby, bude vypracovaný protokol a budú uložené opatrenia,“ povedal pre médiá Miroslav Benko, šéf odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade Prešov.


„Kým nebude ukončený štátny vodoochranný dozor, nie je možné poskytovať bližšie informácie k prijatým opatreniam. Musíme počkať na výsledky štátneho vodoochranného dozoru,“ uviedol bezprostredne po stretnutí Ladislav Polák, vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Starej Ľubovni. Ten si pred dvoma týždňami stavbu obzrel a skonštatoval, že spôsob realizácie samotnej stavby nesúhlasí s projektovou dokumentáciou výstavby vodnej elektrárne. „O začatí stavebných prác sme písomne upovedomení neboli, preto orgán štátnej správy vykoná štátny vodoochranný dozor na tejto vodnej stavbe a na základe jeho výsledkov budú prijaté ďalšie opatrenia,“ uviedol vtedy Polák.


Na betónovú zátarasu v auguste upozornili miestni rybári, podľa ktorých ohrozuje vzácne ryby a mohla by spôsobiť problémy aj počas povodní. Hrádza podľa hospodára miestnej nadácie Orlov Pavla Šveca prehradila tok vo výške brehovej časti. „Rieka Poprad pri prvom meračskom stupni v Chmeľnici počas minimálnych prietokov má prietok 4,6 kubíka, dosahuje 65 cm a pri povodni pri trojke má už 3,80 metrov, teda rieka nám stupne o štyri metre,“ upozornil na vážnosť situácie Švec. Podľa neho by bolo lepšie, ak by bola na rieke Poprad vybudovaná mechanická hrádza.

 

Tony kameňa a materiál použitý na vybudovanie nelegálnej hrádze by podľa jeho slov mohli odkúpiť napríklad správcovia ciest, ktorí opravujú výmole. „Je dôležité pozrieť sa na to, akým spôsobom mala byť postavená elektráreň, a akým spôsobom je stavaná teraz. Mala byť mimo toku a momentálne by sa dalo povedať, že je súčasťou toku a pritom nemá ani piestové vráta, je zabetónovaná. Je to akoby ste začali stavať garáž, mali povolenie na garáž a skolaudujete celý dom,“ uviedol Michal Dic, člen rybárskej stráže z Orlova. Na skutočnosť ho upozornil miestny bača, ktorý si všimol autá betónujúce rieku Poprad v piatok 21. augusta o piatej hodine podvečer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies