Ryanair zruší pre daň z leteniek 9 liniek z letiska Frankfurt-Hahn

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:32 • 2 min
Ryanair zruší pre daň z leteniek 9 liniek z letiska Frankfurt-Hahn

Ryanair zruší pre daň z leteniek 9 liniek z letiska Frankfurt-Hahn

slovakia

left justify in out

img

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zruší na budúci rok deväť liniek z nemeckého letiska Frankfurt-Hahn v dôsledku plánovaného zavedenia spornej dane z leteniek v tejto krajine. Podľa dnešného oznámenia firmy tak urobí od letnej sezóny 2011, čo by mohlo ovplyvniť až približne 1000 pracovných miest na letisku.
      Letisko Frankfurt-Hahn, ktoré využívajú nízkonákladové aerolínie a najviac práve Ryanair, je bývalým vojenským letiskom americkej armády a leží zhruba 100 kilometrov západne od Frankfurtu nad Mohanom.
      Nemecká vláda, ktorá sa snaží získať nové zdroje na zníženie rozpočtového deficitu, si od dane z leteniek sľubuje zhruba 1 miliardu eur do štátneho rozpočtu ročne. Daň nadobudne platnosť od januára budúceho roka. Cestujúci si v závislosti od dĺžky letu priplatia k letenke od 8 až do 45 eur. Podľa Ryanairu však jeho ceny leteniek sú také nízke, že aj 8-eurový poplatok by znamenal výrazné zvýšenie ceny letenky.
      Pred daňou varovala aj nemecká asociácia leteckých spoločností BDF, podľa ktorej môžu aerolínie presunúť do zahraničia až 10.000 pracovných miest a počet cestujúcich z nemeckých letísk by mohol klesnúť o 5 miliónov ročne. Niektorí cestujúci by mohli totiž radšej zvoliť letiská v Holandsku, ktoré nie sú také vzdialené. V roku 2009 prešlo cez nemecké letiská asi 182 miliónov cestujúcich.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies