Ryanair predáva letenky za pár eur a aj napriek tomu zarába milióny

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 13:50 • 2 min
Ryanair predáva letenky za pár eur a aj napriek tomu zarába milióny

BRATISLAVA – Írske aerolínie sa na trhu preslávili svojimi nízkorozpočtovými letenkami, ich zisk ďaleko predčil ostatné letecké spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Doba, kedy si za letenky pýtali šialené peniaze sú preč. Dnes je už lietanie finančne oveľa dostupnejšie. Tento druh cestovania si môže už dovoliť aj bežný človek. Stráviť jeden deň v Paríži, na druhý deň letieť do Londýna a na tretí deň sedieť na futbalovom štadióne je už bežnou praxou. Nízkonákladová spoločnosť občas ponúkne jednosmernú letenku do Ríma, Bruselu či Paríža za iba 8 eur s odletom z Bratislavy.  

 

Podobný spôsob marketingu zvolila aerolinka Ryanair, ktorá sa svojou cenovou politikou stala obľúbenou leteckou spoločnosťou,  v počte prepravených cestujúcich prekonal nemeckú Lufthansu. Nízkonákladovka v roku 2016 prepravila 117 miliónov cestujúcich a vykázala zisk 1,56 miliardy eur a zarobila tak viac ako Air France-KLM, Quantas či Turkish Airlines, uvádza Forbes.

 

Päť faktov, ktoré spoločnosti Ryanair zabezpečili oveľa vyššie zisky v porovnaní s ostatnými leteckými spoločnosťami:

 

Spoločnosť Ryanair síce ponúka lacné letenky ale drahé doplnkové služby. V prípade kúpy lacnej letenky Vám spoločnosť umožní si vziať na palubu dva kusy batožiny, čím si dokáže cestujúci ušetriť zopár eur a na krátke výlety sa dokáže zbaliť aj do menšieho kufru. V inom prípade Vám aerolinka prepraví Vašu batožiny jednosmerne od 10 do 50 eur, v závislosti od dátumu, trasy a či si cestujúci „checkne“ batožinu online. Je veľmi pravdepodobné, že za spiatočnú letenku zaplatíte 40 eur a batožina Vás vyjde na 70 eur. Ak sa zákazník pomýli pri vypĺňaní údajov a chce si ich opraviť spoločnosť si vyúčtuje 100 eur.

 

​Spoločnosť Ryanair využíva menšie letiská, zvyčajne sú situované ďalej od mesta, častokrát aj desiatky kilometrov, čím sa Vám môže až zásadne zvýšiť cenu za prepravu do Vami vytúženej destinácie. Spoločnosť je zameraná na turisticky atraktívne mestá, ktoré si v zásade účtujú menšie poplatky čo sa premietne do ceny za letenku.

 

Leteckú flotilu Ryanair tvoria Boeingy 737-800 s kapacitou 189 miest. Ostatné aerolinky, ktoré používajú toto lietadlo v konfigurácii so 160 sedadlami i menej. Ryanair chce tak dostať na palubu čo najviac ľudí a teda platiacich zákazníkov. Menej miesta na nohy automaticky znižuje komfort prepravovaných pasažierov. Využívanie jedného typu lietadiel prináša aj ďalšiu výhodu. Ryanair nemusí platiť svojim pilotom výcviky na iné typy lietadiel. 

 

Ak poletíte touto spoločnosťou na palube nedostanete ani len pohár vody zadarmo. Za všetko na čo dostanete počas letu chuť, si riadne priplatíte.


Spoločnosť Ryanair má najkratšie prestávky medzipristátí, čo môžu pasažieri koľkokrát vnímať ako výhodu ale aj nevýhodu. Manažment si uvedomuje, že lietadlo, ktoré je na zemi, nezarába. Čas, ktorý aerolinka potrebuje na kontrolu lietadla, vyloženie batožiny, vystúp/nástup pasažierov zúžili na iba 25 minút.

 

Ryanair vniesla do biznisu viacero zmien, ktoré pomohli maximalizovať spoločnosti  zisk. Ryanair pripravuje množstvo noviniek, ktoré by mali dopomôcť neskúseným cestujúcim. Súčasťou novinky bude služba balíček, ktorý bude obsahovať letenku a prepravu na vopred zarezervovaný hotel. Chýbať budú služby delegáta či animačné programy. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona