Ryanair bude v rámci EÚ prepravovať utečencov bez víz

NETKY.SK • 30 September 2015, 14:58 • 2 min
Ryanair bude v rámci EÚ prepravovať utečencov bez víz

DUBLIN - Írsky nízkonákladový letecký dopravca Ryanair bude prepravovať utečencov medzi členskými štátmi EÚ bez toho, aby preveroval, či majú potrebné víza. Informovala o tom dnes agentúra DPA, podľa ktorej tieto aerolínie na linkách z viacerých letísk vrátane Bratislavy prestanú od cestujúcich vyžadovať, aby preukázali právo na vstup do cieľovej krajiny.

slovakia

left justify in out

Vízové kontroly prestane Ryanair vykonávať 12. októbra, okrem Bratislavy aj v Budapešti, gréckom Kose a čiernohorskej Podgorici, uviedla DPA s tým, že zo strany dopravcu pôjde o porušenie smernice EÚ o uplatňovaní Schengenskej dohody, ktorá zakazuje prepravu cestujúcich bez platných víz. Predmetné lety majú cieľové letiská v Nemecku, Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku.

 

Za porušenie nariadení EÚ hrozia Ryanairu pokuty vo výške najmenej 3000 eur za každý jednotlivý prípad, podľa citovaného vyjadrenia svojho marketingového šéfa Kennyho Jacobsa je však spoločnosť pripravená takéto straty "s hrdosťou znášať".

 

Agentúra DPA podotýka, že vzhľadom na platné predpisy utečenci v súčasnosti cestujú do západnej Európy letecky len zriedkavo. V prípade uvedených spojov Ryanairu bude po novom postačovať, ak utečenci pri odbavení na letisku predložia doklady, z ktorých vyplýva, že majú šancu získať azyl. Podľa vyjadrenia Jacobsa chce spoločnosť týmto spôsobom prispieť k pomoci utečencom, pričom dúfa, že budú jej príklad nasledovať iné aerolínie.

 

Aerolínie informácie popierajú

 

Írsky nízkonákladový letecký dopravca Ryanair dnes v Bratislave poprel medializované informácie o tom, že by plánoval prepravovať utečencov medzi členskými štátmi Európskej únie bez toho, aby preveroval, či majú potrebné víza.

 

Informáciu priniesla agentúra DPA, podľa ktorej tieto aerolínie na linkách z viacerých letísk vrátane Bratislavy prestanú od cestujúcich vyžadovať, aby preukázali právo na vstup do cieľovej krajiny.

 

„Chcel by som veľmi jasne deklarovať, že Ryanair sa riadi všetkými európskymi zákonmi a nariadeniami. Každý pasažier musí mať cestovný doklad, všetky potrebné dokumenty na cestu a platnú letenku. Ak to tak nebude, žiadneho takého pasažiera neprevezieme,“ zdôraznil finančný riaditeľ spoločnosti Neil Sorahan na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva bratislavského Letiska M. R. Štefánika Ivana Trhlíka prekvapilo, že médiá zverejnili nepodložené informácie a upozornil, že takéto správy poškodzujú nielen spoločnosť Ryanair, ale aj samotné letisko. „My zvážime všetky právne kroky na to, aby sme tú situáciu nejakým spôsobom vyhodnotili,“ avizoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies