Ryanair bude možno musieť predať podiel v Aer Lingus

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 12:15 • 2 min
Ryanair bude možno musieť predať podiel v Aer Lingus

DUBLIN - Írsky nízkonákladový letecký dopravca Ryanair bude možno musieť predať svoj podiel v menšej konkurenčnej spoločnosti Aer Lingus. Informovala o tom vo štvrtok britská komisia pre hospodársku súťaž. Podľa nej totiž Ryanair môže ovplyvňovať stratégiu menšieho konkurenta.

slovakia

left justify in out

Šéf Ryanairu Michael O'Leary povedal, že rozhodnutie komisie je "bizarné a zjavne nesprávne“. Tvrdí, že komisia konala v rozpore s právom EÚ, keďže skúmala záležitosť v rovnakom čase ako európske súdy, a požaduje vyšetrovanie britského regulátora zastaviť.

Britská komisia pre hospodársku súťaž tvrdí, že 29,8-percentný podiel spoločnosti Ryanair môže prekaziť potenciálne snahy Aer Lingus zlúčiť sa s inou leteckou spoločnosťou, navýšiť kapitál, alebo predať svoje hodnotné sloty na londýnskom letisku Heathrow. "Aj keď nekontroluje svojho konkurenta na každodennej báze, Ryanair svojim menšinovým podielom môže ovplyvniť kľúčové strategické rozhodnutia, ktoré môžu byť kritické pre budúcnosť Aer Lingus ako konkurencieschopnej leteckej spoločnosti" povedal podpredseda komisie Simon Polito. 

Komisia navrhuje niekoľko možnosti, vrátane predaja celého podielu spoločnosti Ryanair, ktorý by mal pri súčasnej trhovej hodnote akcií Aer Lingus hodnotu okolo 240 mil. eur. Ďalšími možnosťami je predaj časti podielu alebo napríklad úprava hlasovania spoločnosti Ryanair na stretnutiach akcionárov, či obmedzenia ďalšieho zvyšovania podielu. Zúčastnené strany budú mať možnosť reagovať na predbežné rozhodnutie pred tým, ako v júli padne konečné rozhodnutie. 

Európska komisia (EK) zablokovala vo februári tretí pokus írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair na prevzatie konkurenta Aer Lingus. EK tvrdí, že Ryanair nepredstavil dostatočné ústupky, aby rozptýlil obavy týkajúce sa dominantnej pozície zlúčenej spoločnosti alebo jej monopolného postavenia na 46 linkách. Ponuka spoločnosti Ryanair v sume 694 mil. eur môže podľa EK poškodiť konkurenciu a viesť k vyšším cenám pre cestujúcich. 

Spoločnosť Ryanair je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe a zabezpečuje aj väčšinu pravidelných linkových medzinárodných spojení so Slovenskom. Podľa údajov letiska v Bratislave bude Ryanair v lete tohto roka prevádzkovať z hlavného mesta 59 pravidelných letov týždenne do 16 destinácií vo Veľkej Británii, Taliansku, Španielsku, Írsku, Francúzsku a Belgicku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies