Rwandského starostu v Nemecku odsúdili za účasť na genocíde, dostal doživotie

NETKY.SK • 29 December 2015, 15:01 • 2 min
Rwandského starostu v Nemecku odsúdili za účasť na genocíde,  dostal doživotie

FRANKFURT NAD MOHANOM - Za účasť na občianskej vojne v Rwande dnes krajinský súd vo Frankfurte nad Mohanom odsúdil na doživotie starostu mesta Kiziguro Onesphora Rwabukombeho. Podľa verdiktu je 58-ročný Rwabukombe zodpovedný za masaker z 11. apríla 1994, pri ktorom bolo v miestnom kostole zavraždených najmenej 400 príslušníkov etnika Tutsiov.

slovakia

left justify in out

Rwabukombeho z kmeňa Hutuov, ktorý má v Nemecku štatút žiadateľa o azyl, odsúdili už vo februári 2014 na 14 rokov odňatia slobody za napomáhanie pri genocíde. Spolkový súdny dvor sa však proti rozsudku odvolal, pretože podľa jeho názoru vraždeniu nielen napomáhal, ale sa na ňom aj podieľal.

 

Pri genocíde v Rwande prišiel o život takmer milión ľudí. Podnetom k vraždeniu bol atentát na prezidenta Juvenala Habyarimana, príslušníka kmeňa Hutuov, v apríli 1994. Príslušníci radikálnych hutuských milícií ho pripísali menšine Tutsiov.

 

Hutuské milície vraždili brutálnym spôsobom tri mesiace najmä Tutsiov, ale aj umiernených Hutuov. Organizácia Spojených národov bola obvinená, že genocíde nezabránila. Rwabukombe požiadal v roku 2002 v Nemecku o azyl. Zadržali ho v roku 2010 na základe medzinárodného zatykača, nevyhostili ho však, pretože podľa nemeckých úradov by sa mu v Rwande nedostalo spravodlivého procesu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona