Rwanda vedie vyšetrovanie voči 20 Francúzom podozrivým z účasti na genocíde

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:56 • 2 min
Rwanda vedie vyšetrovanie voči 20 Francúzom podozrivým z účasti na genocíde

KIGALI - Rwanda začala viesť vyšetrovanie proti 20 predstaviteľom Francúzska podozrivým z podielu na genocíde, ktorá sa v tejto africkej krajine odohrala v roku 1994 a pripravila o život 800.000 ľudí - príslušníkov kmeňa Tutsi a umiernených Hutuov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom rwandský generálny prokurátor Richard Muhumuza. Spresnil, že vyšetrovanie sa teraz zameriava na aktivity 20 jednotlivcov, od ktorých sa žiada, aby vysvetlili podozrenia vznesené voči nim. Následne prokuratúra rozhodne, či podozrivé osoby aj obviní.

 

Prokurátor požiadal francúzske justičné orgány o súčinnosť. V jeho vyhlásení sa ďalej uvádza, že o vysvetlenie "budú môcť byť požiadaní aj ďalší francúzski predstavitelia".

Francúzsko je opakovane obviňované z ignorovania varovných signálov, ktoré predchádzali genocíde v Rwande, ako aj z výcviku vojakov a príslušníkov hutuských milícií, ktorí sa zúčastnili na vraždení.

 

V čase už prebiehajúcej genocídy Francúzsko do Rwandy vyslalo svoje jednotky, aby zastavili vraždenie; je ale obviňované, že umožnilo hutuským ozbrojencom ujsť do susedného Konga.

Paríž tieto tvrdenia vždy odmietal a deklaroval, že vyslanie francúzskych vojakov do Rwandy pomohlo zastaviť vyvražďovanie a zachránilo tisíce ľudských životov.

 

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian po tom, ako vláda v Kigali zverejnila zoznam dvadsiatky vysokopostavených francúzskych dôstojníkov podozrivých zo spoluúčasti na genocíde, uviedol, že "nejde o žiadnu novinku".

 

Medzi podozrivými na zozname je bývalý náčelník generálneho štábu francúzskej armády, generál Jacques Lanxade, ako aj generál Jean-Claude Lafourcade, ktorý velil francúzskej misii Turquoise, vyslanej do Rwandy 22. júna 1994 a spôsobiacej tam na základe mandátu OSN.

 

Le Drian dodal, že predložený zoznam je rovnaký ako ten, ktorý vláda v Kigali zverejnila v roku 2008. Le Drian na margo obvinení francúzskej armády z účasti na rwandskej genocíde vyhlásil, že je to "neslýchaná lož".

 

Spomínaný zoznam bol zverejnený 1. novembra a vo Francúzsku sa považuje za reakciu Rwandy na rozhodnutie dvoch francúzskych sudcov obnoviť vyšetrovanie atentátu na rwandského prezidenta Juvénala Habyarimanu, príslušníka kmeňa Hutu, zo 6. apríla 1994, ktorý je považovaný za "spúšťač" genocídy.

 

Francúzske úrady súčasne trvajú na tom, že zodpovednosť za to, že sa genocíde v Rwande nepodarilo predísť, by malo niesť celé medzinárodné spoločenstvo. Paríž súčasne vyslovil podozrenie, že režim rwandského prezident Paula Kagameho oživil túto tému znova pre to, aby odpútal pozornosť od podozrení z nerešpektovania ľudských práv v Rwande.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies