Ružinovskí poslanci žiadajú pre machinácie s peniazmi odvolanie členov predstavenstva Cultusu

NETKY.SK • 24 November 2016, 15:42 • 2 min
Ružinovskí poslanci žiadajú pre machinácie s peniazmi odvolanie členov predstavenstva Cultusu

BRATISLAVA – Miestni poslanci bratislavského Ružinova žiadajú vyvodenie dôsledkov v súvislosti s fungovaním a hospodárením spoločnosti Cultus Ružinov, a.s., v ktorej je mestská časť jediným akcionárom. Zastupiteľstvo na svojom ostatnom rokovaní zaviazalo ružinovského starostu Dušana Pekára, aby predložil návrh na odvolanie členov predstavenstva spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Dôvodom majú byť porušenia zákona a pochybnosti, ktorých sa spoločnosť dopustila v období rokov 2015-2016 a na ktoré upozorňuje miestny kontrolór Günther Furin v správe o výsledku kontroly hospodárenia organizácie.

 

Ten v materiáli konštatuje desiatky nedostatkov a porušení zákona zo strany spoločnosti počas uplynulých dvoch rokov. Týkali sa napr. pochybení v rámci verejných obstarávaní, podľa ktorých sa mnohé tovary a služby objednávali a nákupy realizovali bez verejných obstarávaní. Príkladom je obstaranie ubytovania a stravovania za viac ako 6700 eur, nákup mobilných telefónov, ale aj počítačov, notebookov a softvéru.

 

Ďalšiu kategóriu porušení tvoria prípady uzavretia zmlúv s firmou, ktorá sa verejného obstarávania nezúčastnila a kontrolór upozorňuje tiež na skutočnosť, že verejné obstarávanie nebolo zrušené, ak sa do neho prihlásil iba jeden záujemca. Nedostatky objavil aj pri chýbajúcich podkladoch pre verejné obstarávania či jednotlivých predkladaných ponukách. Pochybenia sa nevyhli ani účtovníctvu spoločnosti, kde sa pri kontrole zistili chyby v účtovných zápisoch či zlom zaúčtovávaní. Nedostatky boli podľa kontrolóra preukázané napr. aj v knihe jázd, podľa ktorých nie je vždy jasné, či išlo o pracovné alebo súkromné cesty.

 

"V správe je konštatovaných 32 porušení zákona v období rokov 2015-2016. Dočítate sa aj, že došlo k nehospodárnemu nakladaniu s verejnými prostriedkami. Pripadá mi to tak, že nie je výhodnejšie zamestnanie ako šéf ružinovskej obecnej firmy," myslí si mestský poslanec za Ružinov Ján Buocik. Za stav v spoločnosti je podľa neho zodpovedný starosta. Preto ho na utorkovom (22.11.) zasadnutí ružinovského miestneho zastupiteľstva verejne vyzval, aby pre zásadné pochybenia bezodkladne zabezpečil nápravu. Nakoniec zastupiteľstvom prešiel návrh, ktorým poslanci zaviazali starostu Pekára, aby predložil návrh na odvolanie členov predstavenstva spoločnosti.

 

Kontrolór vo svojej správe okrem toho tiež uvádza, že v auguste tohto roka došlo k zmene stanov spoločnosti, a to rozhodnutím jediného akcionára. Podľa neho išlo o zásadnú zmenu stanov, pričom text navrhovaných zmien bol v júli predkladaný poslancom len ako informatívna správa. Takýto postup pri zmenách stanov označuje Buocik za protizákonný. Argumentuje tým, že podľa zákona o obecnom zriadení, zákona o Bratislave a štatúte hlavného mesta by takéto zmeny malo schvaľovať zastupiteľstvo. Na základe uznesenia miestneho zastupiteľstva v Ružinove z októbra toho roka bol na rokovanie poslancov na ostatnom zasadnutí opäť predložený materiál o zmene stanov akciovej spoločnosti. Zmena stanov zastupiteľstvom ale neprešla, problém však podľa niektorých je, že stanovy sú uložené v zbierke listín.

 

"Ako starosta sa nevyjadrujem k záverom uvedeným v správe, nakoľko po odignorovaní námietkového konania neviem, do akej miery sú údaje uvedené v správe o kontrole objektívne a pravdivé," uviedol pre TASR Pekár. Argumentuje tým, že síce sa v správe kontrolóra konštatuje, že spoločnosť Cultus doručila stanovisko k zisteniam, nejde však o pripomienky a stanovisko písané všeobecne, ale o námietky na 19 stranách a v piatich prílohách.

 

Starosta pripúšťa, že síce pracovníci útvaru kontrolóra umožnili spoločnosti predložiť námietky k zisteným nedostatkom, avšak k samotnému riešeniu námietok nepristúpili. Zákon o finančnej kontrole a audite pritom podľa neho kladie za povinnosť preveriť opodstatnenosť, resp. neopodstatnenosť námietok k zisteným nedostatkom. "Do dnešného dňa sa tak nestalo. Preto by som bol rád, aby sa kontrolór objektívne a nestranne vyjadril ku každej jednej z námietok," skonštatoval Pekár.

 

Rozhodnutie poslancov o predložení návrhu na odvolenie členov predstavenstva spoločnosti si jej riaditeľka Andrea Kozáková nedovolí hodnotiť, avšak je presvedčená, že poslanci sa rozhodovali bez toho, aby boli oboznámení s celou kontrolou riadne a v súlade so zákonom. "Miestny kontrolór hrubo porušil práva spoločnosti, a to tým, že poslancom nepredložil riadne predložené námietky spoločnosti, pričom sa s týmito ani nevysporiadal tak, ako mu to zákon ukladá," povedala pre TASR Kozáková.

 

Na margo viacerých pochybení, ktoré im kontrolór vyčítal, skonštatovala, že mnohé z nich mu zákonným spôsobom vyvrátili. Týka sa to aj údajných pochybení v rámci verejných obstarávaní. Tieto skutočnosti však podľa riaditeľky v správe kontrolóra absentujú.

 

Spoločnosť si podľa riaditeľky priznáva niektoré formálne nedostatky, na ktoré bola upozornená, a podľa odporúčaní miestneho kontrolóra sa ich zaviazala odstrániť. "Avšak neostáva nám iná možnosť, ako sa svojho práva na výkon riadnej kontroly domáhať súdnou cestou. Myslíme si, že nielen pri spracovaní výsledkov kontroly, ale aj v jej samotnom priebehu došlo k mnohým závažným porušeniam zákona. Túto skutočnosť sa budeme snažiť preukázať a dosiahnuť tak rozhodnutie súdu, ktoré vyhlási kontrolu za neplatnú," dodala Kozáková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona