Rutte i Wilders už hlasovali vo voľbách, holandský kráľ chce byť nestranný a nevolí

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 13:49 • 2 min
Rutte i Wilders už hlasovali vo voľbách, holandský kráľ chce byť nestranný a nevolí

AMSTERDAM - Šéfovia dvoch v súčasnosti najsilnejších holandských strán, premiér Mark Rutte a populista Geert Wilders, odovzdali dnes svoje volebné hlasy vo volebných strediskách v Haagu.

slovakia

left justify in out

Holandský kráľ na rozdiel od nich voliť nepôjde. Kráľovský dvor oznámil, že kráľ Viliam Alexander "svoje právo voliť nevyužije, pretože je nestranný". To isté platí pre jeho manželku Máximu a matku a bývalú kráľovnú Beatrix.

Premiér Mark Rutte, ktorý odvolil v základnej škole v Haagu, tam povedal, že dnešné parlamentné voľby v Holandsku môžu ukázať svetu, že je možné zastaviť to, čo označil za "nesprávny druh populizmu".

V snahe zmobilizovať čo možno najviac voličov svojej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD), Rutte zopakoval varovanie, že napriek náskoku VVD vo väčšine prieskumov by sa Holandsko mohlo vo štvrtok zobudiť a zistiť, že "Geert Wilders vedie najsilnejšiu stranu".

Wilders vo volebnom stredisku povedal, že "akýkoľvek bude výsledok dnešných volieb, džin sa už do fľaše naspäť nevráti". Populistická politika, ktorej je tvárou, už v Európe zostane a dokážu to aj tohtoročné voľby vo Francúzsku a Nemecku. "Napriek tomu, čo chce elita, silnejú politici, ktorí majú absolútne odlišnú koncepciu toho, čo od nich ľudia chcú, aby urobili."

Webová stránka zhromažďujúca údaje z hlavných prieskumov v Holandsku zverejnila svoj posledný výpočet, ktorý je dobrou správou pre premiéra Marka Rutteho.

Podľa webovej stránky Peilingwijzer získa Rutteho VVD v dnešných voľbách do 150-člennej dolnej komory parlamentu 24-28 kresiel a ultrapravicová Strana za slobodu (PVV) antiislamistu Wildersa skončí ako druhá so ziskom 19-23 kresiel.

Tesne za Wildersovou stranou by mali nasledovať kresťanskí demokrati s 19-21 kreslami.

Najväčšiu prehru podľa tohto zdroja utrpí Rutteho koaličný partner Strana práce (PvdA), ktorá by mala skončiť s 10-12 kreslami, hoci ich pred štyrmi rokmi získala 38.

Holandskí voliči mali mimoriadny záujem o záverečnú televíznu debatu šéfov politických strán v predvečer volieb. V utorok večer ju sledovalo takmer 3,3 milióna ľudí, uviedla nadácia Viewing Research Foundation, ktorá zverejňuje údaje o sledovanosti.

Druhý najsledovanejší program boli večerné správy o 20.00 h., vysielané štátnou televíziou tesne pred debatou, ktoré sledovalo 2,5 milióna divákov.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies