Rutte: Erdoganov slovník voči Holandsku je čoraz hysterickejší

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 06:56 • 2 min
Rutte: Erdoganov slovník voči Holandsku je čoraz hysterickejší

BRUSEL/AMSTERDAM - Slovník tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana voči Holandsku naberá čoraz "hysterickejšie tóny". Uviedol to dnes holandský premiér Mark Rutte v reakcii na Erdoganove slová, že Holanďania sú zodpovední za Srebrenicu, najhoršiu povojnovú masakru v Európe.

slovakia

left justify in out

Rutte podľa spravodajského serveru DutchNews.nl upozornil, že Erdoganove verbálne útoky "dosiahli nové dno" a dodal, že Holandsko sa nezníži na rovnakú úroveň.

 

"Turecko kričí čoraz hlasnejšie, na Nemecko rovnako ako aj na Holandsko, ale musí prísť tá chvíľa, kedy opäť začneme rokovať," opísal premiér súčasný diplomatický konflikt s Ankarou.

 

Spor medzi oboma krajinami vypukol po tom, ako Holandsko znemožnilo počas uplynulého víkendu dvom členom tureckej vlády usporiadať na svojom území predreferendové zhromaždenia. Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k "pozostatkom nacizmu", čo odsúdila nielen holandská diplomacia, ale aj viaceré členské krajiny EÚ a tiež Európska komisia.

Turecko prikročilo k zmrazeniu diplomatických vzťahov s Holandskom a Erdogan dnes pohrozil ďalšími sankciami.

 

Spor na linke Haag-Ankara má nepriaznivý dopad na tureckú komunitu v Holandsku. Združenie tureckých pracujúcich v Holandsku (HTIB) dnes vydalo oficiálne vyhlásenie vyzývajúce Erdogana, aby "stiahol svoje dlhé ruky z našich pliec".

 

"Jeho politika robí našu pozíciu v Holandsku čoraz ťažšou," uvádza sa vo vyhlásení HTIB, ktoré považuje negatívny politický vývoj medzi Holandskom a Tureckom za "absolútne neprijateľný". Predstavitelia HTIB v tejto súvislosti požiadali holandských politikov, aby sa zdržali populistických výrokov, ktoré by súčasnú situáciu ešte zhoršili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona