Russayova vila v Sobranciach, ktorú vlastní mesto, prejde rozsiahlou rekonštrukciou

NETKY.SK • 14 Február 2015, 13:08 • 2 min
Russayova vila v Sobranciach, ktorú vlastní mesto, prejde rozsiahlou rekonštrukciou

SOBRANCE - Nový šat získa v rámci prebiehajúcej rekonštrukcie Russayova vila v Sobranciach, ktorú pred niekoľkými rokmi vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Radnica získala na realizáciu tohto stavebného projektu finančné prostriedky z fondov Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Anna Kudráčová z Mestského úradu v Sobranciach vyčíslila náklady na renováciu na 627.840 eur. Vyše 596.000 eur z tejto sumy tvorí získaný nenávratný finančný príspevok. Samospráva sa na výdavkoch projektu podieľa iba piatimi percentami - sumou 31.392 eur. Stavebné dielo realizuje ako víťaz verejnej súťaže bardejovská spoločnosť GMT projekt.
      

Predmetom projektu je celková obnova kultúrnej pamiatky vo vlastníctve mesta. Doteraz v nej sídlila Základná umelecká škola, ktorú pre prebiehajúcu rekonštrukciu dočasne presťahovali. V budúcnosti tam plánujú zriadiť mestskú galériu a informačné centrum. Súčasťou zrekonštruovanej vily budú ďalej skladové priestory, miestnosť pre ekonomat a sociálne zariadenie, ktoré prispôsobia aj  potrebám imobilných návštevníkov. Renovácia pamiatky potrvá približne do augusta tohto roka.
      

Russayova vila na Štefánikovej ulici v Sobranciach je súčasťou slovenského Ústredného zoznamu pamiatkového fondu od roku 2011. "Vila bola postavená pravdepodobne niekedy po roku 1919, keď sa do Sobraniec prisťahoval Dr. Gabriel Russay. No je možné, že v nej býval už jeho otec Dr. Ľudovít Russay a jeho syn dal vilu iba upraviť podľa vlastných predstáv a dobového vkusu," priblížila Kudráčová.
      

Na jedinečnej stavbe možno pozorovať slohové prvky eklekticizmu, ale i rondokubizmu či moderny. Pamiatka, ktorá je príkladom vývoja modernej architektúry zo začiatku 20. storočia, sa zachovala do dnešných dní v pôvodnom autentickom stave, čo sa týka jej pôdorysu, dispozičného členenia interiéru, slohových prvkov či detailov na fasáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies