Rusov potupil tretí brankár Francúzska

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:25 • 2 min
Rusov potupil tretí brankár Francúzska

ŠTOKHOLM - O jedno z najväčších prekvapení v histórii svetových šampionátov sa postarali vo štvrtok reprezentanti Francúzska, ktorí vôbec prvýkrát v dejinách zdolali hokejového giganta z Ruska.

slovakia

left justify in out

Prehra zbornej 1:2 je o to senzačnejšia, že úradujúci svetoví šampióni dovtedy v Helsinkách nestratili ani bod a na MS ťahali šnúru trinástich víťazstiev v rade. "Ako keby Dávid zdolal Goliáša," rozplýval sa tréner Francúzov Dave Henderson.

Všetky tri góly padli v druhej tretine. Na zásah Alexandra Perežogina odpovedali "Les Bleus" gólmi Damiena Fleuryho a Antoinea Roussela. Ešte predtým Alexander Radulov nepremenil trestné strieľanie. Záverečný obrovský tlak favorita už vyrovnanie nepriniesol, po záverečnej siréne tak vytryskol na ľade gejzír francúzskej radosti.

"Tie pocity sa nedajú slovami opísať. Fantastický zápas, neuveriteľné víťazstvo pre francúzsky hokej. Vyhrať nad majstrami sveta, nemám slov...," vyznal sa dojatý kouč Henderson, ktorý na striedačke poskakoval ako malý chlapec.

Francúzi, ktorých najlepším výsledkom na MS bolo šieste miesto z roku 1930, nemohli sami uveriť, čo dosiahli. "Buďme realisti. Pred zápasom sa nám ani nesnívalo, že by sme mohli zdolať svetového šampióna a tak veľký hokejový národ. Ale to bol možno kľúč k úspechu. Ako sa zápas vyvíjal, neboli sme pod tlakom," poznamenal kľúčový zadák Yohann Auvitu, ktorého citovala stránka iihf.com. "Keď budem mať 60 rokov, budem rozprávať svojim vnúčatám, ako som bol kapitánom tímu, ktorý na majstrovstvách sveta pokoril Rusko," nadchýnal sa obranca Vincent Bachet.

Rusi korčuľovali bez chuti a energie a keď sa konečne pretlačili do šance, stroskotali na vynikajúcom francúzskom brankárovi. Ním však nebol bývalý hráč NHL Cristobal Huet, ani skúsený Fabrice Lhenry, ale Florian Hardy, ktorý bol doteraz brankárskou trojkou tímu. "Či to bol môj najlepší zápas? Bol môj jediný na majstrovstvách sveta, takže asi áno," smial sa nový hrdina po premiére z ríše snov. Brankár z tímu Angers Les Ducs nikdy nechytal inde než vo Francúzsku, hviezd ako Radulov či Kovaľčuk sa však nezľakol. "Vedel som, kto proti nám stojí. Chcel som len odchytať dobrý zápas. Päť minút pred koncom zápasu som sa pozrel na svetelnú tabuľu a viedli sme 2:1, vtedy som si prvýkrát uvedomil, že môžeme vyhrať. Neskutočný pocit," povedal gólman, ktorý zaznamenal 28 úspešných zákrokov.

Rusi tak práve na 9. mája, keď slávia Deň víťazstva, zaznamenali jednu z najpotupnejších prehier vo svojej histórii. Trénerovi Zinatulovi Biľaletdinovi nebolo po zápase veľmi do reči. "Ťažko sa dá vysvetliť taká prehra... Snáď sa v ďalšom zápase proti Fínsku zlepšíme," sucho konštatoval. Center prvej ruskej formácie Andrej Lokťonov takisto nedokázal vysvetliť, prečo zborná pôsobila tak laxne a malátne: "Sami sme v šoku. Prehrať taký zápas, čo k tomu dodať..."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies