Rusov intervencia v Sýrii vyšla naozaj draho, no túto stratu si už čoskoro vynahradia

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 10:14 • 2 min
Rusov intervencia v Sýrii vyšla naozaj draho, no túto stratu si už čoskoro vynahradia

MOSKVA – Vojenská intervencia v Sýrii Rusov vyšla veľmi draho, ale na druhej si zabezpečili dobrú reklamu ruského zbrojného arzenálu, ktorý sa pri ich akciách ukázal ako naozaj kvalitný a účinný.

slovakia

left justify in out

Mnohí odborníci sa v názoroch zhodujú, že ruská armáda postupovala v operáciách proti Islamskému štátu v Sýrii skutočne efektívne. Počas celého obdobia trvania operácií si ale stihli odprezentovať aj vlastný vojenský arzenál. Výška nákladov vynaložených na operácie pri oslobodzovaní sýrskych miest sa odhadujú na 2 miliardy eur, počas necelých dvoch rokov, kedy sa zapojili do boja proti teroristom na Blízkom východe.

 

S výpočtom prišli analytici liberálnej strany Jabloko, ktorí uvádzajú, že letecké údery na pozemné ciele predstavujú najväčšiu časť výdavkov v objeme až 1,5 miliardy eur, odpálenie 71 okrídlených rakiet značky Kaliber vypočítali na 50 miliónov eur, strata na vojenskej technike stála približne 14 miliónov eur. Ďalšie náklady spojené so mzdami vojakov, či vyplatenie peňazí rodinám padlých hrdinov odhadli na 56 miliónov eur, ak sa týmto celkovám nákladom pripočíta nasadenie lietadlovej lode Admirál Kuznecov, výsledná suma sa vyšplhá na približne 2 miliardy eur, pričom táto suma ešte nie je konečná vzhľadom na nezarátanie nákladov spojených s nasadením.

 

"Oficiálny ruský angažmán na zemi je veľmi malý. Sú tam delostrelci, leteckí navádzači, špeciálne jednotky, vojenská polícia. Ale vieme, že tam bojuje štvorciferný počet ruských žoldnierov. Kto ich platí? Nevieme," uviedol vojenský analytik Lukáš Visingr. Jabloko sa domnieva, že skutočné náklady by sa mohli vyšplhať až o polovicu vyššie ako je odhadovaná suma. 

 

Ruská strana Jabloko, ktorá nemá zastúpenie v dune a pôsobí len v regionálnych parlamentoch použila pri kalkulácii ten istý postup ako ekonomický portál RBK, ktorý ešte počas minulého roka odhadol náklady na ruské operácie len s menšou odchýlkou akú uviedol prezident Vladimir Putin a to 33 miliárd rubľov, teda 470 miliónov eur. Dôvodom prečo sa za posledné mesiace operácie tak výrazne predražili je aj to, že Rusi vykonávajú priamu leteckú podporu pre pozemné jednotky, čo Američania robia len minimálne. „Rusi tam nasadili bojové lietadlá Su-25, vrtuľníky Mi-24, Mi-28 a Ka-52, čím de facto suplujú sýrske letectvo, z ktorého už zostalo len torzo. To samozrejme vyžaduje vyššie tempo operácií," informoval  Visingr.

 

Ruská federácia sa na Blízkom východe začala angažovať a podporovať politiku sýrskeho prezidenta Bašara Asada ešte počas septembra 2015. A vďaka ich spojenectvu aj s Iránom sa im podarilo úspešne vyhnať prívržencov IS z Aleppa, kľúčového mesta. Spojenci sa momentálne sústreďujú v provincii Idlíb a meste Rakka, kde bojujú proti islamským radikálom aj po boku kurdských jednotiek SDF.

 

​"V pomere k tomu, aké peniaze Rusi na to dávajú, je tá operácia ohromne efektívna. Z politického hľadiska si o tom môžeme myslieť čo chceme, ale z vojenského hľadiska je to absolútne brilantný výsledok. Ruská armáda sa za posledných päť rokov ohromne zlepšila a toto je praktická ukážka," uzatvára Visingr. "Predviedli tam veľa novej techniky, ktorá doteraz nikde nebola nasadená a záujemcovia sa už hlásia," hovorí Visingr, pričom zhodnotil, že ruské aktivity v rozvrátenom regióne im prinesú zaslúžené ovocie v podobe nových kontraktov na dodávku vojenského arzenálu a ich export zbraní ešte v priebehu tohto roka výrazne vzrastie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona