Rusom už štyri razy zhasol olympijský oheň

NETKY.SK • 9 Október 2013, 10:49 • 2 min
Rusom už štyri razy zhasol olympijský oheň

MOSKVA - Štafeta s olympijským ohňom pred ZOH 2014 v Soči má na ruskej pôde za sebou ešte len dva dni a už čelí veľkej kritike. Symbol moderného olympizmu totiž už štyri razy vyhasol, dvakrát v pondelok a dvakrát v utorok.

slovakia

left justify in out

Svet obleteli obrázky, ako jeden z prvých členov štafety, bývalý skvelý plutvový plavec, Šavarš Karapeťjan, s vyhasnutou pochodňou oslovil príslušníka bezpečnostnej služby, ktorý mu svojím zapaľovačom ochotne a rýchlo pomohol.

"Videl som na vlastné oči, ako pochodeň dvakrát vyhasla,“ komentoval moskovský fotograf Jurij Feklistov, ktorý zverejnil na facebooku obrázky z oboch incidentov. "Máme expertov, ktorí zistia, prečo pochodeň vyhasína," vyhlásil ruský minister športu Valerij Mutko pre agentúru Itar-TAS. Všeľudový ruský front na čele s prezidentom Vladimirom Putinom sa verejne pýta, či 207 miliónov rubľov (4,6 mil. eur), ktoré vynaložili Rusi na zabezpečenie štafety s ohňom, neboli premárnené peniaze. "Ľudia si začínajú klásť otázky, aká je kvalita 16 000 olympijských pochodní, ktoré neslúžia svojmu účelu. Kto ich vyrobil a koľko peňazí to stálo?,“ pýta sa zástupca Kremľa Michail Staršinov. 

Pochodne vyrobila spoločnosť Krasmaš z Krasnojarska a jej hovorca k pálčivej téme len stroho poznamenal: "Na základe dohody s organizačným výborom zimných olympijských hier v Soči nemáme právo poskytovať iné informácie o pochodniach než tie, ktoré sme už zverejnili." Spoločnosť Krasmaš je známa výrobou balistických rakiet pre ruské ponorky a tiež rakiet značky Proton, ktoré sa využívajú v ruskom kozmickom programe. Verejnosti však nie je známe, akým spôsobom sa Krasmaš dostal k zákazke na výrobu olympijských pochodní, keďže oficiálne sa neuskutočnilo žiadne výberové konanie. Niektoré pochodne sa však ocitli ako atraktívny obchodný artikel na internetových stránkach. 

Istý predajca zo sibírskeho mesta Čita ponúkol pochodeň na stránke Molotok.ru, ktorá je ruskou verziou známeho internetového obchodu Ebay. Údajne sa objavil zatiaľ jeden záujemca, ktorý ponúka 40 000 rubľov, čiže 900 eur. Takmer meter dlhá a 1,8 kg vážiaca pochodeň je vyrobená z hliníka a špeciálnych materiálov. Na stránke organizátorov ZOH v Soči sa píše, že jej konštrukcia je prispôsobená náročným poveternostným podmienkam, ktoré často panujú v Rusku. "Oheň by mal spoľahlivo horieť aj vo veľkom vetre, silnom mraze a mal by byť pripravený na všetky nástrahy ruskej zimy,“ tvrdia pracovníci organizačného výboru zimnej olympiády 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona