Rusom nosí darčeky Dedo Mráz na Nový rok

NETKY.SK • 26 December 2013, 10:39 • 2 min
Rusom nosí darčeky Dedo Mráz na Nový rok

BRATISLAVA - Tamojšie oslavy Vianoc poznačila aj komunistická minulosť krajiny, mnohé vianočné tradície sa ale uchovali tým, že ich posunuli na novoročný termín.

slovakia

left justify in out

V Rusku sa Vianoce oslavujú až 7. januára. Dôvodom je Juliánsky kalendár, ktorým sa riadi ruská pravoslávna cirkev. Tamojšie oslavy Vianoc však poznačila aj komunistická minulosť krajiny a napriek tomu, že ich význam v krajine postupne stúpa, veľká časť Rusov aj naďalej uprednostňuje oslavy príchodu nového roka.

Komunisti po nástupe k moci potláčali prejavy náboženského života a Vianoce ako oficiálny sviatok zanikli. Mnohé vianočné tradície sa však uchovali aj v tomto období tým, že ich posunuli na novoročný termín. Do súčasnosti tak pretrval zvyk zdobiť si jedličku, pod ktorú nosí Dedo Mráz spolu s pomocníčkou - vnučkou Sneguročkou na Nový rok darčeky.

Oslavám Vianoc v pravoslávnych rodinách predchádza 40-dňový pôst, ktorý sa končí až s východom prvej hviezdy 6. januára. V tento deň sa koná niekoľko liturgií, z ktorých sa rodina po zotmení vráti domov k večeri. Slávnostná večera v ruských domácnostiach by mala pozostávať z dvanástich chodov - podľa počtu apoštolov. Sú medzi nimi ryby, boršč, plnená kapusta, sušené ovocie, koláče, ale tiež hus alebo malé prasiatko. Jedáva sa tiež kuťa alebo sočivo - kaša z pšenice s medom, makom, ovocím a orieškami, ktorú v niektorých rodinách jedia všetci z jednej misy, čo má symbolizovať jednotu rodiny. Po večeri chodia veriaci opäť do chrámu.

Vianočné sviatky a oslavy nového roka sú v Rusku súčasťou desaťdňových zimných prázdnin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies