Rušňovodiča zo španielskeho vlaku smrti podmienečne prepustili!

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 06:48 • 2 min
Rušňovodiča zo španielskeho vlaku smrti podmienečne prepustili!

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Rušňovodiča, ktorý je podozrivý, že v stredu spôsobil v španielskej Galícii železničné nešťastie so 79 obeťami na životoch, v nedeľu večer podmienečne prepustili z policajnej väzby, hoci stále čelí nešpecifikovaným obvineniam. Oznámili to španielske médiá s odvolaním sa na políciu a justičné zdroje.

slovakia

left justify in out

Francisca Josého Garzóna Ama prepustili pod podmienkou, že sa bude každý týždeň hlásiť na súde a odovzdá pas, informoval denník El País. Navyše má zákaz riadiť rušne. Španielske zákony umožňujú zadržiavanie podozrivých osôb maximálne 72 hodín.

V nedeľu večer vypočul 52-ročného Garzóna vyšetrujúci sudca. Podľa agentúry EFE sa rušňovodič na približne hodinovom výsluchu priznal k nerozvážnemu konaniu. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

Rušňovodiča v piatok zatkli v nemocnici v pútnickom meste Santiago de Compostela, neďaleko ktorého sa nešťastie stalo a kde sa zotavoval s ľahkých zranení. V sobotu španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz oznámil začatie vyšetrovania voči Garzónovi pre podozrenie z trestného činu zabitia z nedbalosti. 

Podľa doterajších poznatkov vošiel vlak riadený Garzónom zo stále neznámych príčin rýchlosťou okolo 190 km/h do ostrej zákruty, pred ktorou mal spomaliť na 80 km/h. Vyšetrovatelia zisťujú, či nešťastie spôsobila ľudská chyba alebo zlyhanie techniky.

Medzi 79 obeťami tragédie sú okrem Španielov aj občania Kolumbie, Mexika, Brazílie, Dominikánskej republiky, Talianska, Francúzska, Alžírska a Spojených štátov. Zo 177 zranených je 21 stále v kritickom stave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies