Rušňovodič z vlaku smrti sa chvastal na facebooku: Jazdil rýchlosťou 200 km/h!

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 12:00 • 2 min
Rušňovodič z vlaku smrti sa chvastal na facebooku: Jazdil rýchlosťou 200 km/h!

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Španielsky súd uvalil väzbu na rušňovodiča, ktorý prežil stredajšie vlakové nešťastie v Galícii. Zahynulo pri ňom najmenej 80 ľudí a vyše 140 utrpelo zranenia, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Súd v Galícii nariadil polícii vypočuť 52-ročného Francisca Josého Garzóna, ktorý je v nemocnici s ľahkými zraneniami. Priznal sa, že išiel asi 190-kilometrovou rýchlosťou v úseku, kde je povolená len 80-tka.

Podľa denníka El País sa rušňovodič s 30-ročnými skúsenosťami na sociálnej sieti Facebook chválil, že niekedy ignoroval pravidlá a išiel aj 200-kilometrovou rýchlosťou. Oficiálny zdroj citovaný agentúrou Reuters uviedol, že tragédiu spôsobila neprimeraná rýchlosť. Vyšetrovatelia majú dnes rušňovodiča vypočuť. Zdroj je oboznámený s oficiálnym vyšetrovaním havárie.

Vlak s ôsmimi vozňami po vykoľajení narazil do múru a začal horieť - tesne pred železničnou stanicou v známom pútnickom meste Santiago de Compostela na severozápade Španielska. Išlo o jedno z najhorších železničných nešťastí v Európe. Mesto sa vo štvrtok zobudilo do hrôzostrašnej situácie. Práve v ten deň, 25. júla, sa mali konať významné miestne slávnosti, Národný deň Galície.

Vyšetrovaním nehody bol poverený sudca v Santiagu de Compostela, hlavnom meste severného španielskeho regiónu Galícia. Sudca nariadil polícii, aby dnes 52-ročného rušňovodiča Francisca Josého Garzóna vypočula. Nie je jasné, aký druh zranení utrpel rušňovodič. Nie je zatknutý, ale nachádza sa v nemocnici pod policajným dozorom.

Oblastná vláda informovala, že 95 ľudí sa stále nachádza v nemocnici, pričom 32 z nich vrátane štyroch detí je vo vážnom stave. Medicínski odborníci sa dnes snažia identifikovať ešte 13 tiel, takže zúfalé rodiny musia čakať na konečnú správu. Keďže slávnosti v Santiagu vo štvrtok zrušili, stovky ľudí išli namiesto toho k vraku vlaku, kde pozorovali, ako žeriavy dvíhajú pokrútené vozne z okolia koľají.

Video z bezpečnostnej kamery zachytilo vlak s 247 ľuďmi, ako sa rúti do betónového múru na jednej strane železničnej trate, narazí doň, vozne sa vykoľaja a lokomotíva sa prevráti.

Vlak podľa miestnych médií vletel do zákruty rýchlosťou 190 kilometrov za hodinu. Stanovená rýchlosť pre jazdu v zákrute je však 80 km/h. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, prečo išiel vlak tak rýchlo a prečo bezpečnostné zariadenia určené na udržiavanie povolenej rýchlosti vlak nespomalili.

Náraz bol taký obrovský, že jeden vozeň letel vzduchom niekoľko metrov a dopadol na opačnú stranu betónového múru. Telá obetí boli po nešťastí rozhádzané popri trati.  Medzi mŕtvymi sa nachádzal aj americký občan a Mexičan. Zranenia utrpel najmenej jeden britský občan. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies