Rusnokova vláda má šancu, ukázal prieskum medzi poslancami

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 06:55 • 2 min
Rusnokova vláda má šancu, ukázal prieskum medzi poslancami

PRAHA - Českí poslanci váhajú s odmietnutím podpory Rusnokovej vlády. Denník MF DNES oslovil v minulých dvoch dňoch všetkých poslancov, okrem dvoch uväznených, s otázkou, či prezidentskú vládu podporia. Jednotné odmietnutie nezaznelo ani z radov ODS a TOP 09, preto je možné, že vláda nakoniec dôveru získa.

slovakia

left justify in out

Dnes sa v Strakovej akadémii prvýkrát zíde úradnícka vláda Jiřího Rusnoka. Hoci pôvodne bol tento kabinet všetkými zatracovaný, teraz sa už objavuje nádej, že nebude pri moci len pár týždňov. "Teraz čakám na hlasovanie o rozpustení Poslaneckej snemovne, až potom sa budem zaoberať aktuálnou situáciou," uviedol poslanec Rudolf Chlad (TOP 09).

 

Žiadna zo strán v Snemovni nemá jednotný názor. Aj medzi poslancami oboch pravicových strán sa našli jednotlivci, ktorí nevylučujú podporu Rusnokovi. Istú podporu má Rusnok zatiaľ len od členov strany Veci verejné (VV) Petra Skokana a zrejme aj Michala Babáka a tiež od Vojtěcha Adama (KSČM). Väčšina komunistov nechce vysloviť jasné stanovisko, rovnako ako podstatná časť sociálnych demokratov (ČSSD), uviedol spravodajský portál iDNES.cz.

Celkovo sa proti vláde vyslovilo 112 poslancov, zvyšok väčšinou váha. Mnohí členovia ČSSD, ktorí Rusnokov kabinet teraz odmietajú, však dodávajú, že ich postoj sa môže zmeniť po hlasovaní o rozpustení Snemovne na budúcu stredu.

"Súčasné stanovisko je, že vládu pána Rusnoka nepodporíme. Ale budeme mať ešte rokovanie klubu a nevylučujem, že môže dôjsť k nejakej korekcii. Predovšetkým sme radi, že tu už nie je vláda pána Nečasa," povedala poslankyňa Hana Orgoníková. 

 

Vláda potrebuje na získanie dôvery súhlas iba nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov, takže záleží na tom, koľko ich pri hlasovaní bude v sále.

Podstatné nakoniec bude, ako sa zachovajú poslanci ČSSD a KSČM. Ak sa im na prvý pokus nepodarí dať dokopy 120 hlasov pre predčasné voľby, mohli by Rusnokovu vládu odsúhlasiť. Tým by vyvinuli tlak na TOP 09, aby ju donútili odhlasovať rozpustenie Snemovne. Inak by totiž Rusnokov kabinet vládol ešte takmer rok do riadnych volieb, pripomenul web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies