Rusnok je prvý eurooptimista, ktorý mieri do ČNB

NETKY.SK • 21 December 2013, 11:28 • 2 min
Rusnok je prvý eurooptimista, ktorý mieri do ČNB

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman chce v marci budúceho roka vymenovať za nového člena Bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) súčasného premiéra úradníckej vlády Jiřího Rusnoka, ktorý sa ako prvý netají tým, že chce vymeniť korunu za euro.

slovakia

left justify in out

Dôjsť by však k tomu malo až o niekoľko rokov. Rusnok to uviedol v rozhovore, ktorý zverejnil internetový portál IDNES.cz.

"Som ČNB vďačný, že zbúrala mýtus veľkej silnej koruny," povedal Rusnok v ironickej narážke na intervenciu centrálnej banky proti korune. Prezident Zeman chce Rusnoka navrhnúť na post po Eve Zamrazilovej, ktorej vo februári končí šesťročný mandát.

"Žiadna malá krajina nevie, ako sa jej menový kurz môže vyvíjať. Nemáme inú alternatívu, než stať sa členmi eurozóny," podotkol premiér, keď vo štvrtok (19. 12.) ráno žiadal poslancov európskeho výboru českého parlamentu o mandát na dvojdňový summit v Bruseli.

Od marca sa tak pridá k členom Bankovej rady ČNB, ktorých do nej presadil bývalý prezident Václav Klaus aj pre zdržanlivý vzťah k euru, prvý otvorený eurooptimista. Práve skeptickí bankári zásahom, ktorý zrazil korunu na päťročné minimum, chceli pomôcť domácej ekonomike, ale pomohli aj myšlienke zavedenia eura. K tomu sa Česko zaviazalo pri svojom vstupe to Európskej únie (EÚ). Rusnok by nechcel vymeniť korunu za euro hneď, ale až o niekoľko rokov.

Čo sa týka bankovej únie, o ktorej sa rokovalo na summite, Rusnok sa domnieva, že ČR sa zatiaľ do nej nemusí ponáhľať. Pilierom bankovej únie, ktorá je najväčším skokom v európskej integrácii od vzniku eura, bude rezolučný fond na pomoc bankám. Bude sa postupne plniť 10 rokov, kým sa v ňom z poplatkov bánk naakumuluje 55 miliárd eur.

Banková únia a rezolučný fond majú banky odrezať od štátnych rozpočtov, teda od daňových poplatníkov. "Neváhal by som ani chvíľu, keby sme boli členmi eurozóny," povedal Rusnok.

Ale vzhľadom na to, že Česko nemá euro a jeho banky sú zdravé, "nie je potrebné sa do bankovej únie ponáhľať", vyhlásil Rusnok. Pripomenul, že rozhodnutie je na pleciach budúcej vlády, pretože členmi bankovej únie môžu byť aj štáty, ktoré neplatia eurom. Pre neho samotného je zásadné, aby si ČNB zachovala dohľad nad bankami a aby materské banky v prípade "ochorenia" nemohli vyťahovať peniaze zo zdravých českých dcér, dodal Rusnok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona