Rusnáková: Protirómska agenda Kotlebovej strany je ohrozením demokracie

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 13:38 • 2 min
Rusnáková: Protirómska agenda Kotlebovej strany je ohrozením demokracie

BRATISLAVA - Politická agenda strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) je podľa Ústavu romologických štúdií Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre ohrozením demokracie, ľudských práv či humanizmu v našej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla riaditeľka ústavu Jurina Rusnáková, agenda posilňuje extrémistické skupiny, ktoré ohrozujú bezpečnosť obyvateľov Slovenska. "Vyjadrujeme nesúhlas s obsahom programu politickej strany Kotleba – ĽSNS a obzvlášť s tými časťami, ktoré sú zamerané proti Rómom," uviedla.


Strana Mariana Kotlebu ĽSNS v sobotňajších parlamentných voľbách získala 8,04 percenta hlasov a v parlamente tak bude mať 14 kresiel. Strana vo svojom desaťbodovom volebnom programe venovala jeden rómskej menšine žijúcej na Slovensku. Nazvala ho "Spravíme poriadok s parazitmi v osadách" s podtitulom "Ochránime ľudí pred stupňujúcim sa cigánskym terorom".

 

Okrem iného sa v tomto bode píše, že "vláda nemá odvahu konať a tvrdo zasiahnuť proti cigánskemu teroru. My ju však máme. Preto nedovolíme, aby cigánski extrémisti a iní zločinci ďalej ohrozovali slušných ľudí na Slovensku."


Veľká časť Rómov na Slovensku čelí podľa Ústavu romologických štúdií problémom, ktoré sú spojené s chudobou a životom v zlých podmienkach. "Chudoba koncentrovaná v rómskych komunitách sa dotýka aj ostatných obyvateľov obcí, v ktorých sa tieto komunity nachádzajú, a tak sa jej obeťami stávajú všetci, bez ohľadu na etnický pôvod alebo farbu pleti," píše sa vo vyhlásení. Chudoba je však podľa Juriny Rusnákovej komplikovaná, preto neexistujú jednoduché riešenia, a už vôbec nie "(ne)riešenia" založené na obviňovaní a kriminalizovaní samotných chudobných.


Politická strana Kotleba – ĽSNS sa dlhodobo prezentuje neznášanlivými postojmi voči Rómom a ostatným menšinám, poznamenala Rusnáková, pričom svoj agresívny a protirómsky zameraný politický program prináša do Národnej rady SR.

 

"Nenachádzame v ňom žiadne riešenia v oblastiach, ktoré našu spoločnosť trápia, ako je napríklad školstvo či zdravotníctvo. Ostatné návrhy, ktoré politický program tejto strany obsahuje, považujeme za populistické, bez skutočnej šance na realizáciu," dodala pre agentúru SITA riaditeľka Ústavu romologických štúdií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona