Rusnák rokoval o budúcnosti Energetickej charty s Šefčovičom a Caňetem

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 07:42 • 2 min
Rusnák rokoval o budúcnosti Energetickej charty s Šefčovičom a Caňetem

BRUSEL - Slovenský diplomat a generálny tajomník sekretariátu Energetickej charty Urban Rusnák sa v priebehu uplynulého týždňa stretol s oboma predstaviteľmi Európskej komisie (EK) zodpovednými za energetické otázky. V piatok (27.2.) rokoval s podpredsedom EK pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom a dnes večer mal stretnutie s eurokomisárom pre klimatické zmeny a energetiku Miguelom Ariasom Caňetem.

slovakia

left justify in out

Energetická charta je nadnárodná politická organizácia stanovujúca základné pravidlá podnikania v energetike. V súčasnosti má už 54 členov. Má napomáhať energetickej spolupráci medzi členskými krajinami s tým, že zmluva o energetickej charte vytvára právny rámec pre spoluprácu, ktorej základnými bodmi sú podpora a ochrana investícií v energetickom sektore, upravovanie podmienok a pravidiel obchodu s energetickými surovinami a tiež zabezpečovanie slobody tranzitu a bezpečnosť tranzitných dodávok surovín.

 

Rusnák v rozhovore pre TASR pripomenul, že Európska únia je členom Energetickej charty, rovnako ako aj členské štáty EÚ. Dodal, že k rokovaniam so Šefčovičom a Caňetem došlo po tom, ako exekutíva EÚ minulý týždeň oficiálne predstavila projekt energetickej únie.

 

"Je to nový dokument, ktorým sa EÚ snaží sformalizovať svoje plány na fungovanie svojej autonómnej politiky v oblasti energetiky, ktorá by spájala všetky členské štáty a viedla k vybudovaniu jednotného trhu s energiami, čo znamená rovnakú reguláciu a rovnaké pravidlá hry pre všetkých zúčastnených," zhodnotil Rusnák význam tejto iniciatívy EÚ.

 

Spresnil, že spolu so Šefčovičom sa venoval otázkam spojeným s prípravou dokumentu medzinárodnej energetickej charty, ktorý by mal byť podpísaný v máji tohto roku na úrovni ministrov energetiky zo všetkých piatich kontinentov.

 

"Tento inštrument pomôže EÚ nasmerovať spoluprácu s vonkajšími krajinami tak, aby aj nové vzťahy podporovali sebestačnosť únie v energetických surovinách," skonštatoval Rusnák. Dnešné rokovanie s eurokomisárom Caňetem sa nieslo v znamení prehlbovania a modernizácie Energetickej charty. Generálny tajomník sekretariátu tejto organizácie uviedol, že ide o proces, ktorý prebieha už dlhší čas.

 

Rusnák spresnil, že vzhľadom na potrebu sústredenia sa na priority, ktorými sú ochrana a podpora investícií, tranzit surovín, energetická efektívnosť a obchodovanie s energiami, je potrebné, aby Energetická charta presmerovala niektoré svoje aktivity a zoštíhlila ich. To znamená vytvoriť rámec, v ktorom budú nielen štáty EÚ, ale všetky členské štáty Energetickej charty efektívne napĺňať tieto princípy.

 

Slovenský diplomat ocenil, že po dobrej spolupráci s predošlým eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom, teraz v tomto trende pokračuje so Šefčovičom a Caňetem. Dodal, že energetika bola v minulosti menej významným portfóliom v exekutíve EÚ, dnes však oblasť energetiky skutočne naberá na význame, ktorý je právom patrí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies