Rušná noc v Česku: V niektorých krajoch sa samovoľne spustili desiatky sirén

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 12:16 • 2 min
Rušná noc v Česku: V niektorých krajoch sa samovoľne spustili desiatky sirén

PRAHA - V niekoľkých krajoch Českej republiky sa vo štvrtok neskoro večer samovoľne spustili desiatky sirén varovného systému. Dnes nadránom sa rozhučali znovu. Nikomu sa nič nestalo a hasiči zisťujú príčiny, informoval Český rozhlas na svojej internetovej stránke rozhlas.cz.

slovakia

left justify in out

"Približne od 20.30 h do 23.00 h sa nám začali spúšťať sirény na území štyroch krajov. Išlo predovšetkým o Juhomoravský kraj, kde to bolo 34 sirén, na Vysočine dve sirény, v Zlínskom kraji jedna siréna, v Pardubiciach jedna siréna," opísal Českému rozhlasu generálny riaditeľ hasičského záchranného zboru Drahoslav Ryba.

V Juhomoravskom kraji sa planý poplach týkal napríklad Slavkova, Břeclavi, Rousínova alebo Pozoříc. V obci Pomezí v Pardubickom kraji kvôli hučaniu sirén dokonca v noci nadnes vyrazili do akcie miestni dobrovoľní hasiči.

Profesionálni hasiči podľa generálneho riaditeľa prijali desiatky telefonátov, ktoré upozorňovali na problém. "Snažili sme sa informovať celé obyvateľstvo, cez médiá - ako regionálne, tak celoštátne, takže sme pre to urobili maximum," povedal Ryba. Ešte v noci hasiči časť sirén odpojili. Tie zvyšné sa však ráno rozhučali znovu, oznámil dnes Ryba.

Všetky problémové sirény sa teraz snažia hasiči odpojiť, a to od zariadenia diaľkového ovládania. Ryba už skôr upozornil, že to môže trvať aj celé dopoludnie. Ku každej totiž treba prísť osobne. Generálny riaditeľ vysvetlil, že v obci bude možné spustiť sirény, ale nie diaľkovo.

Podľa hasičov je chyba v počítačových systémoch - varianty, ktoré preverujú, Ryba nechcel konkretizovať. Hasiči už majú skúsenosti s poruchami sirén, ale v takom masívnom rozsahu sa im to ešte nestalo. "Stalo sa nám to výnimočne, jeden či dvakrát, a vždy išlo o jednu sirénu a bolo to napríklad úderom blesku," dodal Ryba, ktorého citoval rozhlas.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies