Ruským ropným koncernom pomohol k lepšiemu výsledku slabý rubeľ

NETKY.SK • 18 August 2015, 14:03 • 2 min
Ruským ropným koncernom pomohol k lepšiemu výsledku slabý rubeľ

VIEDEŇ - Sotva by sa našla iná surovinová krajina, v ktorej by prepad ceny ropy vyvolal väčšie obavy než v Rusku.

slovakia

left justify in out

To by neprekvapilo. Veď Rusko už predtým silno zasiahla štrukturálna kríza a medzinárodné sankcie v ňom vyvolali ekonomickú stagnáciu. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Negatívne faktory mali v tomto roku vyústiť do recesie. Obavy sa však zveličili predovšetkým v ropnom sektore krajiny.

Ruské ropné spoločnosti sa nachádzajú v lepšej situácii než ich zahraniční konkurenti. Záver vychádza ratingovej agentúre Moody's z analýzy výsledkov sektora v 1. štvrťroku tohto roku.

 

Rozhodli o tom dva momenty, ktoré vytvorili ruským firmám voči konkurencii náskok: pokles hodnoty rubľa a nový daňový systém pre ropné spoločnosti.

Dane sa už neodvodzujú od zisku, ale od ceny ropy a množstva jej predaja. Keď cena ropy na začiatku roka klesla, firmám klesli aj daňové povinnosti. Pri cene 100 USD (90,09 eura) za barel (159 litrov) je exportné clo 69 %. Pri cene 60 USD, klesá clo na 60 %. Exportéri strácajú pri poklese ceny len 20 % z príjmu. Výpadok na dani znáša vo väčšom rozsahu štát, nie koncerny.

 

Ropným spoločnostiam prospel aj pokles hodnoty rubľa. Za predaný barel ropy získavajú v rubľoch teraz takmer rovnakú sumu, ako pri vysokej dolárovej cene. Firmám pomohlo podľa Moody's aj zníženie dane z ťažby. Ich celkové tržby teraz zostávajú takmer rovnaké ako v minulosti, ba niektoré sú na tom aj lepšie.

Medzinárodní konkurenti Rosnefti alebo Lukoilu si zhoršenie podnikateľských podmienok v dôsledku prepadu ceny komodity museli riešiť prepúšťaním tisícov zamestnancov a investície za 200 miliárd USD presunuli do blízkej i ďalekej budúcnosti.

(1 EUR = 1,1100 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies