Ruský vicepremiér sľúbil návrat v bombardéri

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 11:51 • 2 min
Ruský vicepremiér sľúbil návrat v bombardéri

BUKUREŠŤ - Rumunská vláda v sobotu požiadala Moskvu o vysvetlenie verejných vyjadrení podpredsedu ruskej vlády Dmitrija Rogozina, ktorý pobúrene reagoval na zamietnutie jeho žiadosti o vstup do rumunského a ukrajinského vzdušného priestoru pri jeho návrate z Moldavska do vlasti.

slovakia

left justify in out

Rogozin vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že nabudúce sa do Rumunska vráti na bombardéri sovietskej výroby Tu-160. Vicepremiér a bývalý veľvyslanec pri NATO označil rumunské konanie za reakciu na americké želanie. Dôvodom však sú sankcie zo strany USA a EÚ, ktorej je Rumunsko členom. Sankcie obsahujú cestovné obmedzenia pre ruských predstaviteľov vrátane Rogozina známeho svojimi tvrdými postojmi smerom k Západu a najmä USA. Rumunsko však chce od Rusov vedieť, či slová Rogozina, ktorý sa vracal z proruského regiónu Podnestersko, predstavujú "oficiálny postoj Moskvy smerom k členskej krajine EÚ a NATO".

 

"Rumunsko na žiadosť USA zatvorilo svoj vzdušný priestor pre moje lietadlo. Ukrajina mi opätovne nedovolí prelet. Nabudúce priletím na palube Tu-160," napísal na Twitter Rogozin v odkaze na najťažší bombardér na svete prezývaný aj Biela labuť. Rumuni to označili za "veľmi závažné stanovisko za súčasných okolností v regióne". Bukurešť tým narážala na politickú krízu na Ukrajine, marcové pričlenenie ukrajinského polostrova Krym v Rusku a separatistické nálady v Podnestersku ako súčasti susedného Moldavska. Rumunská vláda aj preto začiatkom mája požiadala USA a NATO o zvýšenie prítomnosti svojich síl v región.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies