Ruský vesmírny modul so živočíchmi sa vrátil z 30-dňovej misie

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 14:03 • 2 min
Ruský vesmírny modul so živočíchmi sa vrátil z 30-dňovej misie

MOSKVA - Pristávací modul naložený myšami, slimákmi a ďalšími drobnými živočíchmi a mikroorganizmami sa dnes vrátil na Zem z mesiac trvajúcej vesmírnej misie. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Biologická družica Bion-1M odštartovala 19. apríla z kozmodrómu Bajkonur. Jeho netradičnú posádku tvorilo 45 myší, 15 gekónov, osem pieskomilov mongolských, ako aj množstvo slimákov a nádob s rôznymi mikroorganizmami a rastlinami.
"Pristávacie vozidlo sa (dnes ráno) oddelilo od modulu kozmickej lode Bion-M. Po úspešnom prechode cez husté vstvy zemskej atmosféry kapsula pristála v stanovenej oblasti asi 100 kilometrov severovýchodne od Orenburgu," uviedlo kontrolné centrum misie. 
Pristátie prebehlo dnes o 04.12 SELČ. Na miesto pri hraniciach s Kazachstanom krátko nato dorazil tím ruských špecialistov. 
Hlavným cieľom 30-dňovej misie bolo testovanie vplyvu kozmického žiarenia a účinkov mikrogravitácie na živé organismy. Získané poznatky by sa dali v budúcnostivyužiť byť napríklad pri medziplanetárnych letoch. 
Počas misie bolo vykonaných viac ako 70 fyziologických, morfologických, genetických a molekulárno-biologických experimentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies