Ruský veľvyslanec odvolal svoje slová o spoluzodpovednosti Poľska za vojnu

NETKY.SK • 28 September 2015, 15:45 • 2 min
Ruský veľvyslanec odvolal svoje slová o spoluzodpovednosti Poľska za vojnu

VARŠAVA - Ruský veľvyslanec v Poľsku dnes odvolal svoj výrok ohľadom čiastočnej zodpovednosti Poľska za vypuknutie druhej svetovej vojny, pričom vyhlásil, že jeho slová boli nesprávne interpretované. Informovali o tom dnes poľské aj ruské agentúry.

slovakia

left justify in out

Ruského veľvyslanca Sergeja Andrejeva si dnes predvolalo poľské ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave, kde sa uskutočnila "výmena názorov". V rozpore s očakávaniami ruskému diplomatovi poľská strana neodovzdala protestnú nótu, vyjadrila však "rozhodný protest" v súvislosti s jeho výrokmi.

 

Andrejev potom pred novinármi vyjadril ľútosť nad tým, že v inkriminovanom rozhovore "nebol dostatočne presný" a jeho slová vyvolali pobúrenie v Poľsku. Ubezpečil, že v žiadnom prípade nechcel uraziť poľský národ, ktorého hrdinstvo v boji proti nacistickej agresii a okupácii, ako aj účasť v protihitlerovskej koalícii Rusko vysoko oceňuje. Veľvyslanec súčasne podľa ruskej agentúry TASS vyjadril nádej, že rusko-poľské vzťahy sa časom zlepšia, aj keď zatiaľ sú stále na najhoršej úrovni od roku 1945.

 

"Očakávame od poľskej strany pripravenosť obnoviť kontakty a zmeniť atmosféru v našich vzťahoch," uviedol. Dodal, že Poľsko a Rusko majú odlišný pohľad na spoločnú históriu, pričom sa však vyslovil za rešpektovanie názorov druhej strany. Napätie vo vzťahoch medzi Varšavou a Moskvou je obzvlášť vysoké od ruskej anexie Krymu z marca 2014, ktorú Poľsko dôrazne odsúdilo.

 

Najnovší diplomatický škandál medzi Ruskom a Poľskom vypukol v dôsledku interview pre súkromnú televíziu TVN24, v ktorom Andrejev vyhlásil, že jednou z príčin vypuknutia druhej svetovej vojny bolo aj to, že Poľsko v 30. rokoch minulého storočia opakovane zablokovalo vytvorenie koalície proti hitlerovskému Nemecku. V Poľsku vyvolali jeho slová údiv, znepokojenie a rozhodné protesty. Uvažovalo sa dokonca aj o Andrejevovom vyhostení z krajiny. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na to vyzvalo vládu vo Varšave, aby "nechala históriu historikom".

 

Druhá svetová vojna sa začala v roku 1939 po uzavretí paktu medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom, ktorého utajovanou súčasťou bolo obsadenie a rozdelenie Poľska. Nemecko vtrhlo do Poľska ako prvé zo západu, zatiaľ čo invázia Sovietov nasledovala o 16 dní neskôr. Vojna si vyžiadala životy miliónov Poliakov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona