Ruský štát môže znížiť svoju angažovanosť v ekonomike

NETKY.SK • 11 Október 2010, 07:57 • 2 min
Ruský štát môže znížiť svoju angažovanosť v ekonomike

Ruský štát môže znížiť svoju angažovanosť v ekonomike

slovakia

left justify in out

img

Štát môže znížiť svoju angažovanosť v ekonomike okrem obranného priemyslu. V rozhovore pre ruský televízny kanál Vesti to povedal minister financií Alexej Kudrin. Konštatoval, že "vo všetkých sférach, ktoré nie sú spojené s bezpečnosťou štátu, sa môžeme vzdať veľkého podielu akcií".
      Minister nie je za to, aby sa už teraz pristupovalo k zvýšeniu minimálneho kapitálu v ruských bankách na miliardu RUB (24,04 milióna eur). Podľa neho by mala byť táto úloha v ruskom bankovníctve aktuálna do piatich rokov po tom, ako zákon o tom začal platiť. V sektore totiž ešte stále pretrváva veľké napätie. Skôr bude treba dosiahnuť, aby sa počet bánk v Rusku znížil zo súčasných 1100 asi na 500.
      Minimálny objem vlastného kapitálu sa bude v ruských bankách zvyšovať postupne. K prvému januára tohto roka bol minimálny limit stanovený na 90 miliónov RUB a od 1. januára 2012 ho musia mať banky najmenej 180 miliónov RUB.
      Kudrin, ktorý je vo Washingtone na výročnom rokovaní Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB), povedal, že ruský štátny rozpočet nebude mať na budúci rok nijaké problémy, ak cena barelu (159 litrov) ropy bude nad 60 USD (43,25 eura).
      Minister tiež uviedol, že predstaviteľov amerických bánk informoval o zámere vlády v nasledujúcich piatich rokoch privatizovať štátny majetok za 50 miliárd USD. Banky majú záujem vystupovať pri predaji ako poradcovia a v ďalších prípadoch ako investori.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies