Ruský systém protilietadlovej obrany S-400 už je v Sýrii, tvrdí RIA Novosti

NETKY.SK • 26 November 2015, 12:59 • 2 min
Ruský systém protilietadlovej obrany S-400 už je v Sýrii, tvrdí RIA Novosti

MOSKVA - Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti dnes s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Sýrii informovala, že systém protilietadlovej obrany S-400 sa už nachádza na ruskej vojenskej základni v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Ruská základňa sa nachádza v sýrskej pobrežnej provincii Lázikíja, pričom od hraníc s Tureckom je vzdialená len 50 kilometrov. Moderný protilietadlový systém S-400 je schopný zasiahnuť veľmi presne cieľ do vzdialenosti 400 kilometrov.


Moskva zámer o redislokácii S-400 zverejnila v stredu ako reakciu na utorkový incident, keď turecká stíhačka F-16 raketou zasiahla ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý počas misie nad Sýriou údajne prenikol do tureckého vzdušného priestoru a nereagoval na výzvy tureckej armády, aby okamžite zmenil kurz.
Po páde bombardéra sa zranil navigátor lietadla, ktorého neskôr zabili povstalci ovládajúci túto časť Sýrie. Pilota ruského stroja sa podarilo živého a zdravého dopraviť na základňu Humajmím. Pri pátracej akcii, do ktorej sa zapojila ruská rozviedka a sýrski vojaci, však prišiel o život ruský výsadkár.


V súvislosti s utorkovým incidentom dnes ruský prezident Vladimir Putin kritizoval, že Ankara Moskve ešte stále neposkytla náležité vysvetlenie, neponúkla náhradu škody ani prísľub o potrestaní vinníkov. Putin znova zopakoval, že zostrelenie ruského bombardéra bolo porušením medzinárodného práva a "protirečí zdravému rozumu". Vyhlásil, že ruský stroj bol zostrelený nad sýrskym územím.


Podľa agentúry Reuters dnes Putin vyhlásil, že z pohľadu Moskvy sa zdá, akoby sa Ankara zámerne snažila zaviesť vzťahy s Ruskom do slepej uličky. Znovu zdôraznil, že zostrelenie Su-24 bolo ranou do chrbta "od tých, ktorých sme považovali za partnerov v boji s terorizmom". Súčasne vyjadril nádej na skorý vznik "širokej protiteroristickej koalície, ktorá bude pôsobiť ako jednotná sila a podporí snahy Ruska" v boji s terorizmom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona