Ruský súd uznal Ukrajinku Savčenkovú za vinnú, odvolanie nepodá

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 09:56 • 2 min
Ruský súd uznal Ukrajinku Savčenkovú za vinnú, odvolanie nepodá

MOSKVA - Súd v ruskom meste Doneck v Rostovskej oblasti uznal dnes ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú za vinnú zo smrti dvojice ruských novinárov televízie VGTRK a z protizákonného prekročenia hraníc Ruskej federácie.

slovakia

left justify in out

Sudca v zdôvodnení uviedol, že Savčenková "spáchala vraždu na základe predbežnej dohody so skupinou ľudí", pričom motívom konania bola nenávisť a nepriateľstvo. Agentúra RIA Novosti uviedla, že po konštatovaní sudcu, že Savčenková je vinná, sa pokračovalo v čítaní rozsudku. 

 

Za organizátora vraždy ruských novinárov súd označil veliteľa dobrovoľníckeho pluku Ajdar Serhija Meľnyčuka, ktorý "konal v súlade s vopred pripraveným plánom, riadil jeho uskutočnenie a zabezpečil Savčenkovej potrebné vybavenie".

 

Okolo budovy súdu, kde dnes sudca začala vynášať rozsudok nad Savčenkovou, sa zhromaždila skupina ľudí, aby vyjadrila podporu ruskej justícii. Ako informovala agentúra TASS, ľudia mali v rukách plagáty s nápismi: "Oni (ruskí novinári) bojovali za slobodu slova" či "Savčenková musí niesť zodpovednosť podľa zákona".

 

Situácia okolo súdu bola pokojná. Polícia prijala dodatočné bezpečnostné opatrenia, pričom do hliadkovania nasadila niekoľko stoviek policajtov a kozákov. V budove boli aj kynológovia.

 

Obžaloba počas procesu tvrdila, že Savčenková ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, naviedla 17. júna 2014 mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

 

Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka Savčenková akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera. Jej advokát trvá na tom, že k tejto tragédii došlo až po tom, čo ju zajali ukrajinskí separatisti a odovzdali ju ruským úradom.

 

V súvislosti s týmito obvineniami prokuratúra pre Savčenkovú žiada 23 rokov odňatia slobody.

 

Savčenkovej advokát Mark Fejgin dnes pripomenul, že jeho mandantka sa proti rozsudku ruského súdu neodvolá, "pretože sa domnieva, že tým urýchli vyjednávanie o svojom vydaní na Ukrajinu". Dodal, že obhajcovia Savčenkovej vysvetlili, že ak odvolanie proti rozsudku ruského súdu nepodá, zmarí tým možnosť dosiahnuť jeho zrušenie na Európskom súde pre ľudské práva. "Je to jej rozhodnutie," uviedol Fejgin.

 

Agentúra Interfax informovala, že Savčenková pri začiatku čítania rozsudku sedela na lavici obžalovaných, aj keď podľa ruského zákona si obžalovaný musí rozsudok vypočuť po stojačky, ak súd neumožní iný spôsob. Federálna väzenská služba dnes informovala, že Savčenkovej zdravotný stav umožňuje, aby sa zúčastnila na záverečných pojednávaniach vo svojom procese a vypočula si rozsudok po stojačky.

 

Fejgin dnes súčasne vyhlásil, že jeho mandantka má v úmysle obnoviť tzv. suchú hladovku, keď okrem tuhej stravy nebude prijímať ani tekutiny. Pristúpi k nej po tom, ako rozsudok nadobudne právoplatnosť, teda o desať dní. "Ona si myslí, že po uplynutí tejto lehoty ju musia vydať domov," spresnil Fejgin.

 

Ako informovala RIA Novosti, na dnešnom súdnom pojednávaní sa zúčastnilo aj viacero diplomatov z EÚ a USA. Na súdnom pojednávaní v Donecku sa dnes chcela zúčastniť aj splnomocnenkyňa ukrajinského prezidenta pre urovnanie konfliktu v Donbase a poslankyňa ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková, ktorú však ruské úrady v nedeľu ani nevpustili na územie Ruska. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies