Ruský súd uvalil väzbu na Estónca pre údajnú špionáž

NETKY.SK • 7 September 2014, 10:18 • 2 min
Ruský súd uvalil väzbu na Estónca pre údajnú špionáž

TALLINN - Ruský súd uvalil vyšetrovaciu väzbu na príslušníka estónskej vnútornej bezpečnostnej služby (KaPo), ktorého Moskva podozrieva zo špionáže. Estónska vláda tvrdí, že príslušníka tento týždeň zajali neznámi únoscovia na spoločnej hranici a násilne ho odvliekli ho do Ruska.

slovakia

left justify in out

 Dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu pre Estona Kohvera odsúhlasil v sobotu súd v moskovskom obvode Lefortovo. Estónca čaká súdny proces, v ktorom by mohol dostať za špionáž až 20 rokov väzenia, oznámila agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá. 
     

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Kohvera zatkli v piatok na ruskom území členovia pohraničnej stráže, čím prekazili prebiehajúcu špionážnu operáciu.  
      

Estónska vláda naopak tvrdí, že bol unesený z kontrolného stanovišťa v oblasti Luhamaa na spoločnej hranici a pod hrozbou použitia strelnej zbrane ilegálne odvlečený do Ruska. Malo sa tak stať počas akcie estónskych úradov zameranej na prevenciu ilegálneho prekračovania štátnych hraníc.
      

Ministerstvo zahraničných vecí v Tallinne si v súvislosti s incidentom predvolalo ruského veľvyslanca, pričom požadovalo o umožnenie Kohverovho návratu do vlasti. Bezpečnostná služba KaPo zdôraznila, že jej príslušník, ktorý je expertom na boj proti terorizmu a extrémizmu, na územie Ruska vôbec nevstúpil a jeho únos označila za "obyčajný zločin".
      

Estónsko, ktoré je členskou krajinou EÚ i NATO, má s Moskvou dlhodobo napäté vzťahy, ktoré sa v uplynulých mesiacoch ešte zhoršili kvôli ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym a proruského povstania na východnej Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies