Ruský študent-anarchista nebude z Česka vyhostený, odvolací súd mu vyhovel

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 18:21 • 2 min
Ruský študent-anarchista nebude z Česka vyhostený, odvolací súd mu vyhovel

PRAHA - Ruský študent Univerzity Karlovej v Prahe Igor Ševcov (21) uspel s odvolaním a nebude vyhostený z ČR za napomáhanie pri posprejovaní múru ruzynskej väznice.

slovakia

left justify in out

Odvolací senát Vrchného súdu v Prahe zrušil dnes aprílový rozsudok Mestského súdu v Prahe a namiesto neho Rusovi na tri roky zakázal účasť na anarchistických demonštráciách. Verdikt je právoplatný, informovala Česká televízia, ako aj server Novinky.cz.

 

Študent, ktorý sa netají sympatiami k anarchistickému hnutiu, čelil pôvodne i žalobe kvôli útoku zápalnými fľašami na bydlisko ministra obrany ČR Martina Stropnického. Česká justícia ho však oslobodila, pretože i štátna zástupkyňa dospela k záveru, že chýbajú dôkazy o Ševcovovej vine.

 

Prvostupňový súd ho však uznal vinným v druhej časti obžaloby. Za napomáhanie pri posprejovaní múru väznice ho preto vyhostil na dva roky z krajiny. Podľa obžaloby študent dával pozor pri ruzynskej väznici, keď tam iný muž sprejoval po stene anarchistické nápisy. Ševcov ale tvrdí, že sprejujúceho muža iba natáčal a nijako sa na delikte nezúčastňoval: "Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčať si môžem čokoľvek," uviedol vtedy na svoju obranu.

 

Odvolací súd v zdôvodnení dnešného verdiktu uviedol, že trest vyhostenia by bol priveľmi prísny, pretože ide o mladého muža, ktorý má povolený pobyt v ČR, riadne študuje na vysokej škole, kde je hodnotený ako veľmi dobrý študent. Vyhostenie by predstavovalo vážny zásah do jeho osobného života i štúdia, konštatoval predseda odvolacieho senátu Petr Píša.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies