Ruský rubeľ opäť klesol, prekonal nové historické minimum

NETKY.SK • 21 Január 2016, 10:14 • 2 min
Ruský rubeľ opäť klesol, prekonal nové historické minimum

MOSKVA - Ruský rubeľ vo štvrtok opäť oslabil a prekonal nové historické minimum voči doláru, na ktoré klesol v stredu. Rubeľ negatívne reaguje na ďalší pokles cien ropy a zároveň sa zvýšili náznaky paniky na ruských finančných trhoch. Voči doláru rubeľ po prvýkrát prekročil hranicu 83 RUB/USD a neskôr oslabil na 84 RUB/USD.

slovakia

left justify in out

Na devízových trhoch sa o 7:35 GMT ruská mena obchodovala o 3,2 % nižšie oproti stredajšej záverečnej hodnote, a to na úrovni 84,15 RUB/USD. Voči spoločnej európskej mene ruský rubeľ oslabil o 3,4 % na 91,73 RUB/EUR. Analytici banky Rosbank aj napriek novým rekordným minimám v krátkodobom horizonte neočakávajú aktívnu intervenciu centrálnej banky s cieľom podporiť rubeľ. Centrálna banka v súčasných podmienkach nevidí riziká finančnej stability, oznámila ruská centrálna banka.

 

Obchodovanie na ruských akciových trhoch je vo štvrtok po prudkom stredajšom prepade zmiešané. V dolároch denominovaný ruský akciový index RTS klesol o 1,8 % na 617 bodov a index MICEX, ktorý je denominovaný v rubľoch, posilnil o 1 % na 1 647 bodov. Ruské finančné trhy a mena sú najslabšie od decembra 2014, keď sa Rusko nachádzalo vo finančnej kríze. Cena londýnskej ropy Brent, ktorá je globálnou referenčnou cenou hlavného exportného artikla Ruska, klesla o 1 % na 27,6 USD za barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies