Ruský rubeľ čaká v najbližšom období oslabenie

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 11:57 • 2 min
Ruský rubeľ čaká v najbližšom období oslabenie

BRATISLAVA - Ruský rubeľ v najbližšom období pravdepodobne čaká ďalšie oslabenie. Investori sa začínajú pripravovať na blížiace sa splátky zahraničného dlhu Ruska. Okrem toho nepriaznivý vplyv na vývoj rubľa majú aj klesajúce ceny komodít. Hodnota rubľa by tak mohla spadnúť na 75 rubľov k doláru. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Saxo Bank.

slovakia

left justify in out

Oslabenie rubľa očakávajú aj obchodníci na finančných trhoch. "V polovici júla tohto roka si začali na rubli budovať shortové pozície. Chcú sa tak zabezpečiť pred očakávanými splátkami zahraničného dlhu. Opakuje sa teda situácia z októbra minulého roka, keď pred splátkami zahraničného dlhu Ruska v decembri rovnako záujem o shortové pozície stúpal," uviedla v analýze analytička Saxo Bank pre Rusko Nadia Kazakova.

 

Počas nadchádzajúcich desiatich týždňov by sa tak ruská mena mohla dostať pod tlak. "Situáciu ešte viac sťažia nízke ceny komodít. Vlani, keď 4. novembra dosiahol objem shortových pozícií vrchol, klesol rubeľ na svoje dno 67 dolárov za 12 týždňov," doplnila Kazakova.

 

Rusko bude v septembri tohto roka potrebovať zaplatiť 17 miliárd dolárov (15,4 miliardy eur) a následne v decembri 24,6 miliardy dolárov. Na rozdiel od vlaňajška je však veľkosť splátok zahraničného dlhu v tomto roku menšia. V štvrtom kvartáli minulého roka to bolo 67,2 miliardy dolárov.

 

"Na druhej strane ale bežný účet platobnej bilancie čaká v treťom kvartáli sezónne najslabšie obdobie. Ak budú nízke ceny komodít pretrvávať, stiahne to pravdepodobne prebytok bežného účtu na jednociferné hodnoty," povedala Kazakova o ďalších faktoroch, ktoré by sa mohli podpísať pod pokles meny.

 

V neprospech rubľa sú aj opatrenia tamojšej centrálnej banky, ktorá denne nakupuje zahraničné meny s cieľom doplniť svoje rezervy. Banka sa rozhodla nakupovať devízy v hodnote až 200 miliónov dolárov denne. "Doteraz bola banka vo svojom zámere zvyšovať rezervy presvedčivá. Bude zaujímavé pozorovať, či v nákupoch zakolíše, keď dôjde k výraznejšiemu oslabeniu meny," konštatovala Kazakova.

 

Vývoj rubľa pozorne sledujú aj ruské médiá. "Článok v populárnom ruskom bulvárnom médiu vyzýva čitateľov ku kúpe amerických dolárov ešte pred ich zdražením," priblížila Kazakova s tým, že v médiách sa špekuluje, že hodnota ruskej meny by mohla spadnúť až na 75 dolárov k rubľu. "Ako pozitívum však noviny vyzdvihujú zvýšenie konkurencieschopnosti ruského tovaru na zahraničných trhoch," doplnila analytička Saxo Bank.

 

Slabý rubeľ je totiž podľa jej slov priaznivý voči exportérom, no zároveň povzbudzuje infláciu a obmedzuje spotrebu domácností. "Inflácia tiež komplikuje snahu centrálnej banky znižovať sadzby. To všetko je zlá správa pre ekonomický rast a z dlhodobého hľadiska i pre rubeľ," dodala Kazakova.

 

(1 EUR = 1,1025 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona