Ruský ropný gigant Lukoil medziročne zvýšil ťažbu

NETKY.SK • 29 December 2015, 15:55 • 2 min
Ruský ropný gigant Lukoil medziročne zvýšil ťažbu

MOSKVA - Ruská spoločnosť Lukoil, ktorá je druhým najväčším producentom ropy v krajine, v tomto roku vyťažila viac ako 100 mil. ton ropy. Jej ťažba tak bola na úrovni 2 mil. barelov denne. Hranicu 100 mil. ton ropy ročne firma prekonala prvýkrát. Lukoil o tom informoval v utorok.

slovakia

left justify in out

Medziročný rast ťažby tak bol na úrovni 3,5 %. Firme sa to podarilo vďaka zvýšeniu produkcie v európskej časti Ruska, hlavne v regióne Timan-Pečora a v Permskej oblasti, ale ja vďaka väčšej ťažbe na jej ropnom poli Kurna-2 v Iraku.


Šéf Lukoilu Vagit Alekperov tento mesiac povedal, že Rusko má veľmi málo možností na redukciu ťažby ropy. Nepriaznivé podmienky počas zimného obdobia krajine takmer úplne znemožňujú redukovať ťažbu, konštatoval generálny riaditeľ Lukoilu. "Opakovane sme sa pokúšali o tom premýšľať. Ale jednoducho to nemôžeme urobiť," uviedol.


Čistý zisk spoločnosti Lukoil v dôsledku poklesu cien ropy v treťom kvartáli medziročne oslabil o približne 62 % na 623 mil. USD. Tržby firmy za júl až september sa znížili o 40 % na sumu 23,4 mld. USD. Spoločnosť však rozhodla, že za január až september tohto roka vyplatí dividendy v sume 65 rubľov na kmeňovú akciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies