Ruský protiteroristický úrad skúma videozáznam s hrozbami islamistov

NETKY.SK • 21 Január 2014, 07:02 • 2 min
Ruský protiteroristický úrad skúma videozáznam s hrozbami islamistov

MOSKVA - Ruský protiteroristický úrad skúma videozáznam zverejnený islamskou militantnou skupinou, ktorá sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za decembrové samovražedné útoky vo Volgograde a pohrozila útokmi aj počas februárových olympijských hier v Soči. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa bezpečnostných analytikov berú Rusi hrozby islamistov vážne. Militantná islamská skupina Vilajat Dagestan sa vo videu zverejnenom v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za dvojicu samovražedných bombových útokov, ku ktorým došlo vlani koncom decembra v južnej časti ruského mesta Volgograd. Zahynulo pri nich 34 ľudí. Zároveň pohrozila útokmi na zimné olympijské hry v Soči. 

Olympijské mesto Soči leží len 500 kilometrov západne od Dagestanu, pripomína AP. Vo videu umiestnenom na stránke vdagestan.com dvaja rusky hovoriaci muži varovali prezidenta Vladimira Putina, že v prípade konania olympijských hier v Soči mu dajú "darček za nevinnú moslimskú krv preliatu po celom svete - v Afganistane, v Somálsku, v Sýrii". Dodali, že darček majú pripravený aj "pre turistov, ktorí prídu" na olympiádu.

Obaja muži sú podľa 49-minútového videa atentátnikmi z Volgogradu. Identifikovaní sú ako Sulejman a Abdurrahmán zo "záškodníckej skupiny Ansar as-Sunna". Úvod záznamu zachytáva prípravu výbušnín a ich pripevňovanie k telu samovražedných atentátnikov. Následne obaja hovoria do kamery, pričom v rukách držia kalašnikovy a za nimi visí čierna zástava s náboženskými výrokmi v arabčine - podobnými tým, ktoré používajú teroristi z al-Káidy.

Ruský Národný protiteroristický výbor v pondelok informoval, že videozáznam skúma, nebude sa však k nemu bezprostredne vyjadrovať. V Rusku si nebolo možné video pozrieť v dôsledku obmedzení poskytovateľov internetu na základe zákona, ktorý zakazuje "šírenie extrémistického materiálu".

Dagestan sa stal centrom islamistického povstania, ktorý zachvátil severný Kaukaz po dvoch separatistických vojnách v Čečensku. Vilajat Dagestan je jednou zo skupín, ktoré pôsobia v tzv. Kaukazskom emiráte, samozvanom islamskom štátnom útvare vyhlásenom na ruskom severnom Kaukaze východne od Soči v októbri 2007 Doku Umarovom, ktorý sa sám menoval prvým emirom. Jeden z dvoch čečenských bratov, obvinených z vlaňajších útokov na bostonský maratón, strávil v roku 2012 šesť mesiacov v Dagestane, pripomína AP.

Nezávislý moskovský bezpečnostný analytik Andrej Soldatov upozorňuje, že hrozbu, ktorá odznela na videozázname, treba brať vážne. "Sú schopní zaútočiť mimo severného Kaukazu, ako to dokázali aj vo Volgograde... Je extrémne ťažké zastaviť samovražedný bombový útok typu 'osamelý vlk'," dodal.

Zlovestná hrozba z videozáznamu v podobe "darčeka" pre návštevníkov zimných olympijských hier je podľa Soldatova voľnou frázou a môže byť predzvesťou útoku mimo prísne strážených olympijských zariadení. "Oni sa nikdy nepokúsili špecifikovať miesto, kde by mohli zaútočiť - preto, aby boli znepokojení všetci," spresnil.

Uznávaný ruský expert na Blízky východ Georgij Mirskij upozornil, že videozáznam poukazuje na stále bližšie väzby medzi džihádistami na Kaukaze a inde vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies