Ruský protimonopolný úrad vyšetruje Google

NETKY.SK • 20 Február 2015, 16:24 • 2 min
Ruský protimonopolný úrad vyšetruje Google

MOSKVA - uský protimonopolný úrad dnes spustil vyšetrovanie amerického gigantu Google. Dôvodom je sťažnosť ruského vyhľadávača Yandex na zneužívanie trhového postavenia.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na ruské agentúry o tom informoval denník Handelsblatt.
     

Yandex vytýka americkej spoločnosti, že svojím operačným systémom Android bráni spotrebiteľom využívať ponuky Yandexu v mobilných telefónoch. Okrem toho je Google predinštalovaný ako vyhľadávač na mobiloch s Androidom.
     

Yandex je najpoužívanejším internetovým vyhľadávačom v Rusku s trhovým podielom 60 %, i keď tento podiel klesá. Spoločnosť okrem toho ponúka celý rad aplikácií, napríklad prekladač či služby v oblasti platobných kariet. Podľa jeho názoru Google znemožňuje výrobcom mobilných telefónov, ktorí využívajú systém Android, predinštaláciu aplikácií Yandexu. Problém spočíva v tom, že Android sa nachádza v 86 % mobilných telefónov používaných v Rusku.
     

Nie je to jediná sťažnosť, ktorej Google čelí. Konkurencia mu neustále vytýka, že zneužíva svoje trhové postavenie, aby nečestným spôsobom dostal svoje aplikácie do mobilných telefónov. Príkladom môže byť sťažnosť, ktorú v roku 2013 podala na pôde Európskej komisie aliancia 17 spoločností, okrem iného aj Microsoft, Oracle a Expedia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies