Ruský prezident Putin pricestoval na pracovnú návštevu Budapešti

NETKY.SK • 2 Február 2017, 13:47 • 2 min
Ruský prezident Putin pricestoval na pracovnú návštevu Budapešti

BUDAPEŠŤ - Prísne bezpečnostné opatrenia sprevádzali dnes v Budapešti príchod prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina na pracovnú návštevu Maďarska, počas ktorej sa stretne s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

slovakia

left justify in out

Užšie centrum maďarskej metropoly polícia hermeticky uzavrela, po prílete lietadiel Putinovej delegácie nad maďarské územie takisto uzatvorili aj vzdušný priestor Maďarska. Stroj s ruským prezidentom sprevádzali stíhačky maďarských ozbrojených síl JAS-39 Gripen, k čomu bolo potrebné špeciálne povolenie Severoatlantickej aliancie, ktorého je Maďarsko členom.

 

Na príjazdových cestách od Medzinárodného letiska Ferenca Liszta k budove parlamentu na Kossuthovom námestí platí zákaz parkovania, na niektorých miestach už od utorka. Kanalizačné poklopy polícia privarila. Niektoré školy a reštaurácie dnes vôbec neotvorili.

 

Opozičná strana Együtt (Spolu) pripravuje na večer demonštráciu proti Putinovi. Predseda strany Viktor Szigetvári povedal, že protestovať budú aj v prípade, ak sa ich pokúsi polícia zahnať vodnými delami.

 

Priaznivci strany Együtt chcú vyjadriť piskotom nesúhlas s paktom Orbána s Putinom. Podľa tejto opozičnej strany sa totiž maďarský premiér "usilovne učí od Putina spôsobu vládnutia: ako potláčať občiansky sektor, ako obmedzovať slobodu tlače, ako kradnúť a ako napomáhať rodinkárstvu".

 

Putin navštívil Maďarsko 17. februára 2015, keď s maďarským premiérom Viktorom Orbánom rokovali najmä o otázkach energetiky. Predseda maďarskej vlády označil vtedy rokovania s Putinom za vážne, úspešné a dlhé. Zdôraznil nutnosť čo najskôr usporiadať vzťahy Európskej únie a Ruska.

 

Vlani 17. februára prijal Putin Orbána v Moskve. Ruský prezident na schôdzke vyjadril spokojnosť s kvalitou a charakterom vzťahov s Maďarskom, aj keď priznal pokles v obchodno-ekonomickej spolupráci. Putin označil Maďarsko za dávneho a spoľahlivého partnera Ruska a vyjadril nádej, že spoločné plány oboch krajín, dohodnuté počas jeho predošlej návštevy v Maďarsku, budú napredovať a realizovať sa.

 

Dnešné rokovania sa budú týkať energetiky, v rámci nej dostavby dvoch blokov atómovej elektrárne v Paksi, vzdelávania, ťažkého priemyslu, ale aj investícií v oblastiach farmaceutiky a poľnohospodárstva. Povedal to v stredu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, podľa ktorého Maďarsko čaká na posledné povolenie od Európskej únie a projekt rozšírenia elektrárne v Paksi sa začne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies