Ruský prezident Putin pricestoval na návštevu Číny, rokuje sa najmä o energetike

NETKY.SK • 5 Jún 2012, 06:56 • 2 min
Ruský prezident Putin pricestoval na návštevu Číny, rokuje sa najmä o energetike

Ruský prezident Putin pricestoval na návštevu Číny, rokuje sa najmä o energetike

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Vladimir Putin dnes začal v Pekingu trojdňovú návštevu Číny, jeho rokovaniam bude podľa predpokladov dominovať dvojstranná spolupráca v energetike, otázka Sýrie a Iránu.
      Putin sa dnes stretne s čínskym prezidentom Chu Ťin-tchaom. Obaja sa v stredu a štvrtok zúčastnia na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu.
      Dnes sa očakáva podpis viacerých rusko-čínskych dohôd.
      Pred Putinovým príchodom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Rusko a Čína "majú podobné pohľady na pokračujúce zásadné zmeny vo svete a podobné prístupy k novým výzvam". 
      "Spolupráca týchto dvoch krajín napomáha svetovému mieru a stabilite" a obe chcú "podporiť ústrednú úlohu OSN pri riešení medzinárodných otázok", povedal Lavrov agentúre Sinchua.
      Putin pred cestou povedal, že chce ďalej podporiť dvojstranný obchod, ktorého objem vlani dosiahol 84 miliárd dolárov (67 miliárd eur). 
      V agende návštevy je i pokračujúce krviprelievanie v Sýrii. Rusko a Čína odolávajú tlaku Západu na odstavenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada od moci, ktorý čelí 14 mesiacov trvajúcemu povstaniu. Moskva aj Peking deklarujú, že nepodporia kroky, ktoré by mohli viesť k zahraničnej intervencii. Oba štáty sú tiež proti ďalším sankciám proti Iránu pre jeho sporný jadrový program.
      Šanghajská organizácia pre spoluprácu vznikla v roku 2001 na podporu bezpečnostnej spolupráce medzi jej šiestimi členmi - Čínou, Kazachstanom, Kirgizskom, Ruskom, Tadžikistanom a Uzbekistanom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies