Ruský premiér verí vo víťazstvo zdravého rozumu a zrušenie sankcií EÚ voči Rusku

NETKY.SK • 13 Január 2016, 14:04 • 2 min
Ruský premiér verí vo víťazstvo zdravého rozumu a zrušenie sankcií EÚ voči Rusku

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyhlásil, že Moskva je pripravená obnoviť normálne vzťahy s EÚ, informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

V prejave na ekonomickom Gajdarovskom fóre Medvedev dnes v Moskve viedol, že "Európa je náš najbližší sused, dôležitý ekonomický partner, naša obchodná výmena dosahuje obrat vo výške stoviek miliárd eur bez ohľadu na poľutovaniahodné sankcie".

 

Medvedev opäť vyjadril presvedčenie, že v otázke sankcií uvalených na Rusko Západom kvôli udalostiam na Ukrajine "zvíťazí zdravý rozum, sankcie sa stanú minulosťou a vzťahy EÚ a Ruska sa vrátia do normálneho stavu".

 

Ruský premiér upozornil, že sankcie vo vzťahu k Rusku prijímané jednotlivými krajinami podrývajú autoritu medzinárodných inštitúcií vrátane Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

 

Situáciu podľa neho zhoršuje aj to, že svoje podmienky v ekonomike teraz diktujú politika a geostratégia a existujúce pravidlá sa ignorujú alebo "prepisujú" občas aj z konjunktúrnych dôvodov. Ako názorný príklad tohto prístupu uviedol prípad Medzinárodného menového fondu a Ukrajiny.

 

Predseda ruskej vlády upozornil aj na to, že politické motívy čoraz častejšie zasahujú do oblasti ekonomického konkurenčného boja. Deje sa tak najmä v prípade uvaľovania sankcií. "Nie zriedka sa tento nástroj používa voči tým, ktorí neplnia rozhodnutie len jedného z účastníkov ekonomických procesov".

 

Gajdarovské fórum je medzinárodná konferencia, počas ktorej sa konajú diskusie o kľúčových problémoch rozvoja Ruska a sveta, a to najmä v oblasti ekonomiky. Pomenovaná je po reformátorovi Jegorovi Gajdarovi a považuje sa za najvýznamnejšie podujatie tohto druhu v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies