Ruský premiér schladil nádeje na amnestovanie Chodorkovského či Pussy Riot

NETKY.SK • 7 December 2013, 06:22 • 2 min
Ruský premiér schladil nádeje na amnestovanie Chodorkovského či Pussy Riot

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes naznačil, že sa amnestia, ktorú pripravuje prezident Vladimir Putin, nebude vzťahovať na bývalého šéfa ropnej spoločnosti Jukos Michaila Chodorkovského. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruská prokuratúra súčasne oznámila, že by uväznený magnát mohol čeliť novým obvineniam za pranie špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Šéf prezidentskej rady pre ľudské práva tento týždeň povedal, že by Chodorkovskij a dve členky punkovej hudobnej skupiny Pussy Riot mohli profitovať z amnestie, ktorá bude vyhlásená pri príležitosti výročia schválenia novej postsovietskej ústavy v Rusku v roku 1993.  

Bez toho, aby niekoho menoval, však dnes Medvedev povedal, že Rusko musí byť opatrné pri amnestovaní ľudí odsúdených za trestné činy chuligánstva - čo je prípad členiek Pussy Riot - či sprenevery, z ktorej bol obvinený Chodorkovskij. "Naši ľudia v skutočnosti veľmi nechcú, aby sa amnestia vzťahovala aj na jednotlivcov, ktorí spáchali násilné zločiny, vrátane trestných činov voči spoločnosti, vrátane chuligánstva," povedal Medvedev v rozhovore pre televíziu. "Ľudia nie sú veľmi naklonení vyhláseniu amnestie pre tých, ktorí spáchali významné trestné činy voči štátu. A prezident a parlament musia verejnej mienke načúvať."

Chodorkovského zatkli 25. októbra 2003. V tom čase najbohatší Rus patril k hlasným kritikom prezidenta Vladimira Putina. Na prvom súdnom procese v roku 2005 ho uznali vinným z daňových únikov a podvodu. O päť rokov neskôr ho odsúdili aj za spreneveru. Trest mu neskôr skrátili, prepustiť by ho mali v auguste 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies