Ruský premiér nariadil vláde, aby rozhodla, ktoré výdavky je možné znížiť

NETKY.SK • 15 Január 2016, 14:22 • 2 min
Ruský premiér nariadil vláde, aby rozhodla, ktoré výdavky je možné znížiť

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil vláde, aby rozhodla, ktoré výdavky je možné výrazne znížiť. Dôvodom je dramatický pád cien ropy, ktorý predstavuje vážnu hrozbu pre ruský rozpočet. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ruská ekonomika je výrazne závislá od príjmov z predaja ropy. Vláda v Moskve pri zostavovaní rozpočtu na tento rok vychádzala z predpokladu, že priemerná cena ropy dosiahne 50 USD (45,90 eura) za barel (1 barel = 159 litrov). Pri tejto cene by malo Rusko rozpočtový schodok na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Ale ceny ropy od začiatku tohto roka výrazne klesli a momentálne sa pohybujú okolo hranice 30 USD/barel. Ruský minister financií Anton Siluanov už vyzval na zmenu predpokladanej ceny ropy a jej zníženie na 40 USD za barel.

 

Podľa Medvedeva čísla v rozpočte sú vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu s ropu prehnané. Dramatický vývoj cien komodity tak vážne ohrozuje plnenie rozpočtových cieľov Ruska.

 

"Potrebujeme upraviť výdavkovú časť rozpočtu a dať ju do súladu s očakávanými príjmami," povedal. Nevylúčil ani ďalší pokles cien ropy, zvlášť po očakávanom zrušení sankcií proti Iránu, ku ktorému by mohlo dôjsť už na budúci týždeň, výmenou za obmedzenia jeho jadrového programu.

(1 EUR = 1,0893 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies