Ruský premiér Medvedev navštívi Arménsko aj Azerbajdžan

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 08:37 • 2 min
Ruský premiér Medvedev navštívi Arménsko aj Azerbajdžan

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev navštívi dnes Arménsko a v piatok Azerbajdžan, informovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Medvedev sa v Jerevane stretne s arménskym prezidentom Seržom Sarkisjanom a tamojším premiérom Hovikom Abrahamjanom. V Baku ho čaká schôdzka s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a predsedom tamojšej vlády Arturom Rasizadem.

 

Medvedev navštívi obe krajiny na pozadí súčasného konfliktu v Náhornom Karabachu, ktorý je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády. Boje medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami vypukli v sobotu 2. apríla a Moskva sa snaží situáciu upokojiť, poznamenala agentúra AP.

 

V utorok sa strany konfliktu dohodli na zastavení paľby. Podľa AP sa prímerie v stredu prevažne dodržiavalo. Azerbajdžanské ministerstvo obrany informovalo, že od soboty prišlo o 31 vojakov. Karabašské sily priznali 29 zabitých na svojej strane. Každá zo strán uvádza nepriateľské straty v stovkách.

 

Náhorný Karabach, kde žije prevažne kresťanské arménske obyvateľstvo, je enklávou v prevažne moslimskom Azerbajdžane. Obe krajiny viedli o Náhorný Karabach vojnu, ktorá sa skončila v roku 1994 s odhadovanou bilanciou 30.000 mŕtvych. Konflikt sa skončil bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu regiónu. Náhorný Karabach zostal pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies