Ruský predaj zbraní Iránu je priamy dôsledok jadrovej dohody

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 18:56 • 2 min
Ruský predaj zbraní Iránu je priamy dôsledok jadrovej dohody

JERUZALEM 13. apríla (SITA/AP) — Ruské rozhodnutie predať Iránu moderný protiraketový systém je "priamy dôsledok" rámcovej jadrovej dohody medzinárodného spoločenstva s islamskou republikou, uviedol v pondelok Izrael.

slovakia

left justify in out

Židovský štát už predtým ostro kritizoval dohodu presadzovanú USA s tým, že oslobodzuje Irán od sankcií, zatiaľ čo jeho jadrový program ostáva v prevažnej miere intaktný. Izrael je presvedčený, že Irán stále plánuje vyrobiť atómovú zbraň. Minister tajných služieb a strategických záležitostí Juval Steinitz preto povedal, že rámcová dohoda pomohla legitimizovať Irán a vydláždila cestu pondelňajšiemu oznámeniu Ruska. "Toto je priamy dôsledok legitimity, ktorú Irán získal zo vznikajúcej jadrovej dohody," uviedol Steinitz. Podľa jeho slov tiež zbrojná dohoda ukazuje, že Teherán plánuje využiť oslobodenie sa od ekonomických sankcií na nákup zbraní a nie na zlepšenie životných podmienok obyvateľstva.

 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok dekrétom zrušil zákaz dodania moderného protiraketového systému typu S-300 Iránu. Rusko uzavrelo s Teheránom kontrakt v hodnote 800 miliónov dolárov ešte v roku 2007. Vývoz systému protivzdušnej obrany pod tlakom Západu zakázal v roku 2010 vtedajší prezident Dmitrij Medvedev. Rusko sa rozhodlo protiraketový systém do Iránu dodať potom, čo Teherán a medzinárodné spoločenstvo dosiahli minulý týždeň dohodu, na základe ktorej má Irán výmenou za ukončenie sankcií obmedziť sporný nukleárny program a umožniť jeho kontrolu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona