Ruský poslanec žiada potvrdiť a vysvetliť čiernu listinu s menami politikov EÚ

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 15:22 • 2 min
Ruský poslanec žiada potvrdiť a vysvetliť čiernu listinu s menami politikov EÚ

MOSKVA - Poslanec ruskej Štátnej dumy Dmitrij Gudkov požiadal dnes ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, aby potvrdil a vysvetlil zoznam s menami 89 politikov, diplomatov a predstaviteľov ozbrojených síl a tajných služieb, ktorým Rusko zakázalo vstup na svoje územie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Gudkov sa podľa agentúry TASS domnieva, že podobné rozhodnutia by sa mali prijímať aj v závislosti od názoru parlamentu, jeho výborov a komisií. Poslanec vyjadril presvedčenie, že zoznamy ruských a ukrajinských fyzických a právnických osôb, na ktoré sa vzťahujú sankcie EÚ, boli vypracované aj na základe názorov parlamentov väčšiny krajín EÚ.

 

Gudkov, ktorý je známy svojou ostrou kritikou Kremľa, využil teraz svoje právo a žiada ministerstvo zahraničných vecí, aby v rámci odpovedí na poslanecké otázky potvrdilo alebo poprelo existenciu tzv. čierneho zoznamu.

 

V prípade, že zoznam sankcionovaných predstaviteľov EÚ existuje, Gudkov žiada, aby rezort spresnil mená a uviedol zákony a kritériá, na ktorých základe sa tam tá-ktorá osoba ocitla.

 

Agentúra AP vysvetlila, že Rusko síce zoznam poskytlo úradom EÚ, ale odmietlo ho zverejniť. Na verejnosť sa ruská čierna listina dostala koncom tohto týždňa, keď ju zverejnila fínska spravodajská spoločnosť Yle. Na zozname sú mená predstaviteľov členských krajín EÚ, ale nie je tam žiadne vysvetlenie uvalenia zákazu vstupu na ruské územie.

 

Európska únia v sobotu v súvislosti so zoznamom vyjadrila protest. Priznala, že má k dispozícii "čierny zoznam" s 89 menami európskych predstaviteľov, ale považuje toto opatrenie Ruska za "svojvoľné a neodôvodnené". "Považujeme toto opatrenie za úplne svojvoľné a neodôvodnené, najmä v prípade neexistencie akéhokoľvek ďalšieho spresnenia a transparentnosti," uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej.

 

Rusko v sobotu neoficiálne potvrdilo, že zaslalo členským štátom EÚ zoznam osôb, ktoré majú zákaz vstupu do Ruskej federácie. Moskva však nechce komentovať mená, ktoré sa objavili v tlači a ktoré sú na zozname údajne uvedené, uviedol v sobotu pre agentúru TASS vysokopostavený zdroj na ruskom ministerstve zahraničných vecí.

 

Zdroj pripomenul, že Rusko už dávno odporúčalo predstaviteľom krajín, ktoré voči Rusku zaviedli sankcie, aby sa pred cestou obrátili na ruské konzulárne úrady a overili si, či nemajú zákaz vstupu na územie Ruskej federácie.

 

"Avšak naši partneri namiesto toho, aby tak urobili, požiadali, aby sme ich informovali diplomatickou cestou. Preto sme im aj zaslali spomínané zoznamy," spresnil zdroj.

 

Nemenovaný diplomatický zdroj uviedol, že európskym partnerom boli zoznamy odovzdané ako dôverná informácia. "Ich zverejnenie je vecou svedomia príslušných krajín," poznamenal zdroj.

Ruská strana podľa zmieneného zdroja nechápe, či "európski kolegovia tieto zoznamy potrebovali, aby minimalizovali nepríjemnosti", aké by mali osoby, ktorým by bol potenciálne odmietnutý vstup do Ruska, alebo či im "ide o ďalšiu politickú šou".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona