Ruský poslanec navrhol obnoviť v krajine trest smrti za terorizmus

NETKY.SK • 20 November 2015, 11:58 • 2 min
Ruský poslanec navrhol obnoviť v krajine trest smrti za terorizmus

MOSKVA - Obnoviť v Rusku trest smrti za zločiny spojené s terorizmom navrhuje poslanec Štátnej dumy za stranu Spravodlivé Rusko Sergej Mironov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov i väčšina poslancov však tento návrh odmietli, informovala dnes agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Peskov upozornil, že v Rusku stále platí moratórium na trest smrti, a zdôraznil, že na tom sa nič nemení. Iný názor na trest smrti a platnosť moratória nemá ani prezident Vladimir Putin, spresnil Peskov, ktorý ďalej odmietol s novinármi diskutovať na túto tému.

 

Mironov dnes pred novinármi vyhlásil, že na dnešnom spoločnom zasadnutí poslancov oboch komôr ruského parlamentu - Rady federácie a Štátnej dumy - predloží pozmeňujúci návrh na zrušenie moratória na trest smrti.

 

"Keď už sme vo vojne, nech je ako vo vojne: ako výnimočné opatrenie navrhnem zmeniť ruské zákonodarstvo a zaviesť trest smrti pre teroristov a ich pomáhačov," vyhlásil Mironov. Väčšina poslancov v diskusii jeho návrh nepodporila, pričom poukazovali na existujúce moratórium, ako aj na rozpor s ústavou.

 

Predseda zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačov navrhol, nech sa ruským občanom, ktorí sa pridali k teroristom, anulujú pasy, aby sa im tak v čo najvyššej miere obmedzila sloboda pohybu a zvýšili sa šance na ich zadržanie.

 

Predseda bezpečnostného výboru Rady federácie Viktor Ozerov prišiel zasa s návrhom zbaviť občianstva všetky osoby, ktoré vycestovali do zahraničia a pridali sa k teroristickým skupinám. Príbuzným takýchto osôb by ruské úrady mali zakázať opustiť krajinu, navrhol Ozerov.

 

Informoval tiež, že na nedávnom výjazdnom zasadnutí jeho výboru v Ingušsku zaznel aj návrh, aby osoby odsúdené za terorizmus boli počas výkonu trestu izolované od ostatných odsúdencov.

 

Ozerov okrem toho navrhol, aby sa do boja proti terorizmu zapojila aj Ruská akadémia vied, a to prostredníctvom inovácií v oblasti bezpečnosti.

 

Predseda ústavodarného výboru Rady federácie Andrej Klišas oznámil, že obe komory Federálneho zhromaždenia vypracujú zákonodarné iniciatívy na základe návrhov, ktoré zazneli na dnešnom spoločnom zasadnutí. Podľa jeho slov akékoľvek návrhy, ktoré posilnia a zlepšia ochranu suverenity Ruska, povedú k zvýšeniu bezpečnosti občanov. Vysvetlil, že narušenie suverenity štátu vedie k porušovaniu práv a slobôd jednotlivca.

 

Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin vo svojom vystúpení uviedol, že hlavným cieľom teroristov je zničiť hodnoty civilizovaného sveta, jeho kultúru a demokratické princípy a izolovať jednotlivé štáty.

 

Mnohí diskutujúci sa vo svojich príspevkoch venovali aj ruskej misii v Sýrii, kde ruské lietadlá od konca septembra podnikajú nálety na pozície teroristických zoskupení.

 

Senátor Kosačov v tejto súvislosti zdôraznil, že ruskej misii z pohľadu medzinárodného práva niet čo vytknúť, na rozdiel od aktivít koalície pod vedením USA, ktorá nemá de facto žiadny mandát.

 

Uviedol tiež, že ruské vojenské operácie v Sýrii majú po útoku na ruské civilné lietadlo nad Sinajskou púšťou v Egypte dvojitú legitimitu - okrem žiadosti sýrskej vlády totiž existuje aj rezolúcia, ktorú Bezpečnostná rada OSN prijala po útokoch na USA z 11. septembra 2001 a štátom umožňuje individuálnu alebo kolektívnu vojenskú odpoveď aj v prípade boja s terorizmom.

 

Kosačov súčasne upozornil, že realizácia návrhu na vytvorenie celosvetovej protiteroristickej koalície, ktorý inicioval Putin, mešká, ale "nie vinou Ruska." Senátor zdôraznil, že Rusko trvá na tom, aby takáto koalícia konala výlučne v súlade s medzinárodným právom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies