Ruský politológ považuje projekt vzniku nového štátu, Maloruska, za nereálny a neserióznu

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 14:24 • 2 min
Ruský politológ považuje projekt vzniku nového štátu, Maloruska, za nereálny a neserióznu

MOSKVA - Riaditeľ ruského Strediska politickej konjunktúry Alexej Česnakov tvrdí, že dnes zverejnený projekt vytvorenia nového štátu pod názvom Malorusko na území súčasnej Ukrajiny nemá vzťah k reálnej politike.

slovakia

left justify in out

Česnakov v rozhovore pre agentúru TASS uviedol, že s projektom vzniku Maloruska prišla skupina spisovateľov a blogerov blízkych vedeniu samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), vyhlásenej svojho času na východe Ukrajiny, kde v rovnakom čase vznikla aj Luhanská ľudová republika (LĽR).

 

Podľa Česnakova mnohí ľudia v samotnom vedení DĽR považujú tento projekt za "neseriózny", skôr za literárnu než politickú záležitosť. "S reálnou politikou maloruská iniciatíva nemá žiadnu súvislosť," upozornil. Dodal tiež, že "sa bezpečne vie o tom, že vo vedení LĽR sa to (iniciatíva vzniku Maloruska) vníma ako nekoordinovaný a predčasný" krok.

 

"Je okolo toho veľký rozruch, ale o mesiac na Malorusko zabudnú všetci - vrátane autorov tejto myšlienky," konštatoval ruský politológ. Tlačové agentúry dnes priniesli správu, že proruskí predstavitelia samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej - a zástupcovia 19 regiónov Ukrajiny dnes v Donecku oznámili, že majú v pláne vytvoriť nový štát s názvom Malorusko.

 

V "ústavodarnom vyhlásení", ktoré bolo podľa agentúry TASS zverejnené dnes v Donecku, sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny. Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, "keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval."

 

Najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko na dnešnom slávnostnom zhromaždení v Donecku prečítal politické vyhlásenie, v ktorom vysvetlil nutnosť vzniku Maloruska. Podľa neho vytvorenie nového federatívneho štátu má za cieľ "zastaviť občiansku vojnu a zabrániť novým obetiam."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona