Ruský politický systém čelí zhubnej stagnácii, varuje prezident Medvedev

NETKY.SK • 25 November 2010, 08:27 • 2 min
Ruský politický systém čelí zhubnej stagnácii, varuje prezident Medvedev

Ruský politický systém čelí zhubnej stagnácii, varuje prezident Medvedev

slovakia

left justify in out

img

Ruský politický systém preukazuje podľa prezidenta Dmitrija Medvedeva znaky "zhubnej" stagnácie. Šéf Kremľa to dnes vyhlásil v dosiaľ najtvrdšej kritike vládnej strany Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina.
      Medvedev, ktorého do najvyššieho kresla nasmeroval v roku 2008 práve Putin, prisľúbil v minulosti otvorenejší politický systém a modernizáciu ekonomiky. Podľa kritikov však neuspel pri zavedení žiadnej významnej reformy.
      Neobyčajne ostrú kritiku domácej politiky, v ktorej dominuje strana Jednotné Rusko, vyslovil Medvedev vo videoblogu zverejnenom v štátnej televízii.
      "Je známou skutočnosťou, že sa v našom politickom živote začínajú objavovať symptómy stagnácie. A takáto stagnácia je rovnako zhubná pre vládnu stranu aj opozičné sily," povedal.
      Slovo "stagnácia" často používajú kritici Kremľa v prirovnaní moderného Ruska k vláde sovietskeho lídra Leonida Brežneva v rokoch 1964-1982.
      Obnova silnej centrálnej kontroly a rýchly ekonomický rast v rokoch 2000-2008 zaistila vtedajšiemu prezidentovi Putinovi popularitu, ktorá daný politický systém posilňuje.
      Podľa kritikov sa pritom vládna elita stala samoľúbou a necitlivou k voličom.
      Medvedev vyhlásil, že nedostatok politickej súťaže marginalizuje opozíciu, ale negatívne vplýva aj na stranu Jednotné Rusko, ktorá dominuje v 450-člennej dolnej komore parlamentu.
      "Ak vládna strana nemá žiadnu šancu prehrať (s konkurentmi)... to taktiež degraduje, tak ako akékoľvek živé telo, ktoré ostane bez pohybu," povedal.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona