Ruský plyn prúdi na Ukrajinu stabilne

NETKY.SK • 5 Január 2015, 12:46 • 2 min
Ruský plyn prúdi na Ukrajinu stabilne

KYJEV - Dodávky ruského zemného plynu Ukrajine zostávajú stabilné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v pondelok ukrajinský monopolný prepravca plynu Ukrtransgaz. V decembri Ukrajina odobrala z Ruska 518 mil. kubických metrov plynu a ďalších 123 mil. získala počas prvých troch januárových dní, uviedol hovorca spoločnosti Maxim Beljavský. Za decembrové dodávky Ukrajina zaplatila 378 mil. USD. Ruský plynárenský monopol Gazprom tiež koncom minulého mesiaca potvrdil, že za januárové dodávky zaplatil Kyjev vopred čiastku 150 mld. USD.

Rusko v lete zastavilo Ukrajine dodávky plynu po tom, čo sa Kyjev a Moskva nedohodli na cene suroviny a uhradení dlhov Ukrajiny za odobratý plyn.

 

Obnovenie dodávok k 9. decembru umožnila októbrová dočasná dohoda na novej cene za surovinu počas zimných mesiacov. Tú Moskva, Kyjev a EÚ stanovili na 378 USD za tisíc kubických metrov do konca roka a v prvom kvartáli budúceho roka na 365 USD za tisíc kubických metrov. Dohoda podľa Kyjeva umožňuje Ukrajine medzi októbrom a marcom nakúpiť z Ruska až 5 mld. kubických metrov plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies